Na hlavný obsah

Slovensku chýbajú vo verejných financiách miliardy eur. S riešením bude musieť prísť nová vláda

Okolité krajiny diery v rozpočte riešia nepopulárnymi riešeniami.

Slovensku chýbajú vo verejných financiách miliardy eur. S riešením bude musieť prísť nová vláda
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hľadať miliardy eur – potrebných na ozdravenie verejných financií, bude musieť nová vláda. Uviedol to štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Napriek tomu, že politici sa chvália zodpovedným hospodárením – štátna pokladnica bude v najbližších rokoch potrebovať veľké ozdravovanie.

V okolitých krajinách politici búrlivo diskutujú o tom, ako zabrzdiť nadmerné zadlžovanie. V Česku minister financií prišiel s kritizovaným návrhom zdaniť študentom štipendiá.

Problémom vo verejných financiách sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Ja napríklad sledujem, v Rakúsku je diskusia o tom, že bude znova zavedená daň z dedičstva a prostriedky budú použité na ošetrovateľov a zdravotníkov. My žiaľ ako ministerstvo financií musíme reflektovať na tú politickú realitu,“ uviedol štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek (nom. OĽANO).

Politici v predvolebnom období nechcú pristúpiť k potrebným i keď nepopulárnym opatreniam. Otvorene to vláda napísala aj do dokumentov. v ktorých o stave našich verejných financií informuje Brusel.

„Aj v programe stability popisujeme túto situáciu pravými menami a hovoríme, že bude na novej vláde, ktorú cestu si vyberie, či tá cesta bude viac na strane príjmov alebo na strane výdavkov alebo v akej kombinácii,“ uviedol Klimek.

Slovensku chýbajú štyri miliardy eur

Na to, aby Slovensko spĺňalo európske rozpočtové pravidlá, by štát musel v najbližších troch rokoch zohnať štyri miliardy eur. Ak nechceme, aby boli naše verejné financie vysoko rizikové, musí štát utiahnuť opasok ešte viac.

„Každé deviate euro, ktoré štát minie, by musel nejakým spôsobom ušetriť alebo to získať na príjmoch, čiže tam by sme príjmy museli zvýšiť o asi o jednu osminu,“ vysvetlil Martin Šuster, ekonóm a člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Poslanci v parlamente pritom prelomili veto prezidentky v prípade zákona, ktorým sa má zrýchliť výstavba diaľnic, predovšetkým úseku R4 na severovýchode Slovenska. Útvar hodnoty za peniaze tvrdí, že sa mu bude ťažšie kontrolovať, koľko peňazí štát na diaľnice minie.

„Znamená to, že ak na začiatku prípravy vieme ušetriť v priemere 26 percent nákladov, tak na konci je táto úspora veľmi pravdepodobne nedosiahnuteľná,“ skonštatoval Martin Kmeťko, riaditeľ investičnej autority Útvaru hodnoty za peniaze.

„Nebude sa míňať viac akurát môže dôjsť k tomu, že nebudú vynakladané tieto zdroje dostatočne efektívne,“ podotkol Klimek.

„Nijakým spôsobom ministerstvo dopravy alebo minister dopravy nerozporuje zmysluplnosť a dôležitosť posudzovania projektov Útvarom hodnoty za peniaze. Akurát v tomto jednom prípade, alebo v týchto troch konkrétnych prípadoch to naozaj pomôže urýchliť celý proces výstavby,“ dodal Ivan Rudolf, riaditeľ odboru kom. Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika