Na hlavný obsah

Z kultúrnej pamiatky ukradli elektroinštaláciu, jej prestavba sa tak predraží. Prípad už rieši polícia

Zlodejov zatiaľ nevypátrali.

Z kultúrnej pamiatky ukradli elektroinštaláciu, jej prestavba sa tak predraží. Prípad už rieši polícia
Kúria Zuzana v obci Markušovce. Foto: RTVS

Z Kúrie Zuzana v Markušovciach na Spiši ukradli elektroinštaláciu. Zlodeji vytrhali káble zo steny. Prestavbu národnej kultúrnej pamiatky z 18. storočia to predraží a zrejme aj predĺži. Prípad už vyšetruje polícia.

Múzejníci sa vlani na jeseň pustili do záchrany chátrajúcej Kúrie Zuzana. Na obnovu historickej pamiatky získali peniaze z Nórskych fondov a prispel aj Košický samosprávny kraj. Do konca roka by mala byť prestavba za vyše dva milióny eur hotová. Sklamaním bolo, keď zistili, že okrem stavbárov sa do budovy dostali aj zlodeji.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Došlo ku krádeži káblov. Jednak, ktoré boli osadené v stenách, a rovnako aj ku krádeži alebo poškodeniu elektroinštalácií, ktoré boli zabetónované v chráničkách stropných a podlahových konštrukcií,” priblížil stavebný dozor Miloš Singovský.

“Musia opraviť, čo bolo znehodnotené. Pre nás je to veľká rana, že snažíme sa ako kultúrnici, múzejníci zháňať, aj to zabezpečiť, aby sa to naozaj podarilo,” uviedla riaditeľka Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Zuzana Krempaská.

Zodpovední škodu odhadli na približne 40-tisíc eur. “Vznikla obrovská škoda. Nielen z finančného hľadiska, ale aj z časového hľadiska, keďže celé elektroinštalácie bude treba realizovať nanovo,” ozrejmil Singovský.

Po zlodejoch pátrajú

Zlodejov zatiaľ nevypátrali. “Polícia vo veci aktívne koná. Miesto udalosti dôkladne zadokumentovala a v súčasnosti vykonáva potrebné úkony s cieľom objasnenia tohto skutku,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Dodala, že poverený príslušník z Policajného zboru v Markušovciach v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin krádeže.

“Pre nás bola otázka, či náhodou nie sú zaznamenaní na kamerách v kaštieli, ktoré tu máme v exteriéri. Bola noc, nesvietilo sa, čiže to sa nedalo,” dodal Krempaská.

Zástupcovia stavebnej firmy, ktorí na obnove historickej kúrie pracujú, sa k udalosti vyjadrovať nechceli. Pre krádež už však zodpovední prijali viacero bezpečnostných opatrení navyše. Pre zhotoviteľa sú to však všetko náklady navyše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny