Na hlavný obsah

Detské pohotovosti v Myjave a Senici zrušia, v celom regióne tak ostane len jediná funkčná

Mesto Senica argumentuje, že má dostatok personálu.

Detské pohotovosti v Myjave a Senici zrušia, v celom regióne tak ostane len jediná funkčná
Poliklinika v Senici. Foto: RTVS

Slovensku chýba viac ako 200 pediatrov. Navrhovaná úprava ordinačných hodín alebo zrušenie niektorých ambulancií sú podľa ministerstva zdravotníctva jedinou možnosťou, ako udržať sieť pohotovostí vo funkčnom stave.

Avizované zmeny sa dotknú detských pohotovostí v Myjave a v Senici. Po ich zrušení zostane v celom regióne jediná funkčná detská pohotovosť – v Skalici.

„Je to krok späť, pretože služba je vlastne pokračovaním našich ordinačných hodín. Chodia tam pacienti, ktorí nás poznajú. Vzájomne sa zastupujeme, takže ten vzťah pacient – lekár sa zakladá na dôvere,“ uviedol pediater a kardiológ Zdeněk Šulek.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Vlado Hulík:

„Čo sa týka vybavenia, je nadštandardné. Máme EKG dostupné, vieme deťom zmerať saturáciu kyslíka, keď treba. Máme vlastne dostupnosť na všetky strany aj nemocnice. Keď potrebujeme poslať na očné, na ORL, vieme poslať do Trnavy,“ povedala pediatrička a endokrinologička Monika Markovičová.

Vedenie polikliniky argumentuje aj kvalitou vybavenia ordinácií, vekom budovy i vekom pediatrov. „Len dvaja sú v dôchodkovom veku a zvyšných šesť lekárov má od 42 do 59 rokov. Takže myslím si, že perspektíva tu je, aby táto APS mohla fungovať aj ďalej,“ myslí si riaditeľ senickej polikliniky Jozef Mikuš.

„Geograficky dáva jednoznačne logiku, aby to bolo v meste Senica. Ambulantnú pohotovostnú službu máme personálne zabezpečenú dostatočným počtom lekárov,“ argumentoval primátor Senice Martin Džačovský.

V Senici plánuje investor vytvoriť ďalšie tisícky pracovných miest, to znamená rodiny s deťmi. Detská pohotovosť môže v Senici chýbať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny