Na hlavný obsah

Rodičia na Orave sa búria proti rušeniu detských pohotovostí. Spisujú petíciu

Vyzbierali už 10-tisíc podpisov.

Rodičia na Orave sa búria proti rušeniu detských pohotovostí. Spisujú petíciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Plán ministerstva zdravotníctva zrušiť vybrané detské pohotovosti vyvolal rozhorčenie v regiónoch. Na Orave už vyzbierali 10-tisíc podpisov v petícii. Ministerstvo chce 14 detských pohotovostí presunúť do vzdialenejších nemocníc. Argumentuje nedostatkom pediatrov.

Rodičia z Námestova a okolia využívajú detskú pohotovosť v Oravskej poliklinike. V službách sa strieda jedenásť pediatrov. Okres má najvyššiu pôrodnosť v krajine.

„Ide o okres, kde je viac ako 18-tisíc detí. V minulom roku prišlo na APS viac ako päťtisíc detí a počas chrípkovej sezóny to bolo niekedy až 90 detí za deň,“ hovorí riaditeľka Oravskej polikliniky Námestovo Mária Šišková.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Podľa plánu rezortu zdravotníctva by poliklinika o pohotovosť od septembra prišla. Po novom by tak malí pacienti museli cestovať dvojnásobnú trasu.

Rodičia proti zrušeniu detskej pohotovosti spisujú petíciu. Do konca mesiaca chcú vyzbierať 50-tisíc podpisov. „Ak nepomôže petícia, určite budú nejaké nátlakové akcie,“ avizoval predseda petičného výboru a poslanec Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík.

Nedostatok pediatrov

Rezort zdravotníctva tiež navrhuje skrátiť detskú pohotovosť o dve hodiny, teda do ôsmej večer. Primárny problém nie sú financie, ale nedostatok pediatrov. Dvadsať percent ich na Slovensku chýba a každý druhý je v dôchodkovom veku.

„Naozaj máme pediatrov, ktorí sú už vo vysokom veku, pretože 24 pediatrov máme nad 80 rokov, ktorí stále veľmi ochotne pracujú,“ uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Po pripomienkach z regiónov rezort zdravotníctva priznal, že by niektoré pohotovosti zrušiť nemuseli. Ako príklad uviedli Oravu alebo Partizánske. „V prípade, že vidia miesta, ktoré naozaj majú dostatočný počet lekárov APS, tak vieme urobiť doplnkový program. To je to, čo im chceme dať ako návrh,“ dodal Palkovič.

„My, ako Námestovo, s tým nebudeme súhlasiť, aby tu bol nejaký doplnkový program, lebo nie sme občania druhej kategórie,“ vyhlásil Janckulík. Ministerstvo chce touto úpravou udržať dostupné detské pohotovosti a stabilizovať pediatrov v ambulanciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny