Na hlavný obsah

Rebríček najmierovejších krajín: Slovensko si oproti minulému roku pohoršilo

Na vrchole zoznamu sú Island, Dánsko a Írsko.

Rebríček najmierovejších krajín: Slovensko si oproti minulému roku pohoršilo
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Tri najmierovejšie krajiny sveta sú podľa indexu IEP Island, Dánsko a Írsko. Na opačnom konci zoznamu sú Afganistan, Jemen a Sýria. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 26. mieste. Oproti minulému roku si pohoršilo o šesť priečok.

Ozbrojené konflikty vo svete si vlani podľa IEP vyžiadali 238-tisíc obetí, z nich viac než 100-tisíc v Etiópii a 82-tisíc na Ukrajine. Pätica USA, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Čína je exportérom troch štvrtín z celkového objemu vývozu zbraní vo svete.

„Eskalácia konfliktov v posledných rokoch je sprevádzaná nárastom v oblasti geopolitického súperenia,“ píše IEP a dodáva, že toto súperenie vystupňovalo mnohé konflikty najmä v strategicky významných oblastiach, kde sa už predtým vyskytovali spory.

Najviac obetí si vlani vyžiadal konflikt v Etiópii v regióne Tigraj, kde zahynulo viac než 100-tisíc ľudí. Najmenej dvakrát toľko zomrelo z dôvodu chorôb a hladu, ktoré vyvolali boje medzi ozbrojenými silami Etiópie a Eritrei a povstaleckým Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF).

Na druhom mieste je ruská vojna na Ukrajine, kde o život prišlo najmenej 82-tisíc ľudí. IEP odhaduje, že 65 percent ukrajinských mužov vo veku 20 až 24 rokov buď krajinu opustilo, alebo zahynuli. Viac než 30 percent obyvateľov Ukrajiny je na úteku v zahraničí alebo v rámci vlastnej krajiny.

Najviac obetí od roku 1994

Zakladateľ IEP Steve Killelea pripomenul, že konflikt v Tigraji je z európskeho pohľadu geograficky vzdialenejší. Preto je v porovnaní s Ukrajinou menej vnímaný. Etiópska vláda okrem toho potláča spravodajstvo a obmedzuje prístup k internetu.

Vlaňajší počet obetí v konfliktoch (238-tisíc) je najvyšší od roku 1994, keď počas genocídy v Rwande prišlo o život 800-tisíc ľudí, pripomína IEP.

Experti posudzovali stav mieru v 163 krajinách sveta na základe 23 indikátorov ako počet úmrtí, militarizácia, vývoz zbraní, terorizmus či politická nestabilita. Hospodárske následky konfliktov vlani dosiahli takmer 16 biliónov eur.

Nárast konfliktov vlani zaznamenali v 79 krajinách vrátane Etiópie, Mjanmarska, Ukrajiny, Izraela a Juhoafrickej republiky (JAR). Mnohé z ozbrojených konfliktov sú cezhraničné. Vlani extrémne konflikty zasahovali 91 krajín, v roku 2008 to bolo len 58 krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet