Na hlavný obsah

Niektorí poslanci chcú zúžiť manévrovací priestor poverenej vlády v zahraničných záležitostiach

Chcú tiež predísť tomu, aby sa vzdala práva veta.

Niektorí poslanci chcú zúžiť manévrovací priestor poverenej vlády v zahraničných záležitostiach
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Niektorí poslanci chcú zúžiť manévrovací priestor poverenej vlády v zahraničných záležitostiach. Napríklad, aby minister nemohol hlasovať proti vôli Národnej rady SR. Odvolávajú sa aj na nedávne skúsenosti v Bruseli. Poslanci chcú tiež predísť situácii, aby sa vláda vzdala práva veta. Nič také sa podľa povereného ministra rezortu diplomacie nechystá.

S návrhom zúžiť kompetencie členov vlády v otázkach zahraničnej politiky prišlo hnutie Sme rodina. Argumentujú pritom krokmi bývalého ministra životného prostredia Jána Budaja.

Zúženiu kompetencií poverenej vlády sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Minister životného prostredia hlasoval v Európskej únii za súhlas so zákazom spaľovacích motorov. Čiže úplne opačne ako rozhodol parlament,“ uviedol podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina).

„Ja ako predseda vlády som vždy musel ísť pred európsky výbor a musel som si dať schváliť mandát s akým idem do Bruselu alebo nejdem do Bruselu. Nemám problém, aby sa riešilo aj vo vzťahu aj k akýmkoľvek ministrom, ktorí nemôžu len tak odísť do Bruselu a meniť strategickú pozíciu Slovenska len preto, že je to teraz úradník, ktorí sa nikomu nezodpovedá,“ vysvetlil poslanec NR SR a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Toto je zákon krajiny, neviem, od ktorého je platný ústavný zákon 397. Myslím, že od roku 2004. Prečo sa teraz rozhodlo hnutie Sme rodina schvaľovať uznesenia, ktoré vlastne vykopávajú otvorené dvere, nerozumiem,“ dodal poslanec NR SR a člen Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.

Obavy poslancov

Poslanci sa tiež obávajú, že vláda by sa mohla vzdať práva veta na rozhodnutia v rámci Európskej únie. Dnes sa napríklad záležitosti týkajúce sa rozpočtovej alebo bezpečnostnej politiky musia schvaľovať so súhlasom všetkých členských krajín.

„Oni to nazývajú, že zefektívnenie rokovania Európskej únie, aby tie krajiny nemali právo veta. Pretože aj najmenšia krajina Európskej únie vie zablokovať nejaké rozhodnutie,“ dodal Pčolinský.

„Obávajú sa, že bude schválené niečo, čo im nevyhovuje, že budú obmedzené hlasovacie práva, napríklad Maďarsku,“ spresnil poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

„V tom období, pokiaľ bude vládnuť vláda Ľudovíta Ódora, neexistuje taký formálny návrh na túto zmenu a neprebehne takéto rokovanie bez mandátu NR SR,“ dodal overený minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovsky.

Naposledy vyvolala diskusia o hlasovacích právach vlády v európskych orgánoch búrlivú diskusiu. Poslanci sa následne rozhodli schôdzu ukončiť. Tentoraz v pléne sedela len hŕstka zákonodarcov, keďže hlasovať o uznesení sa bude zajtra ((dnes)) o 11:00 hodine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko