Na hlavný obsah

Karol III. má prvé oficiálne narodeniny z pozície monarchu. Na slávnosť zavítali stovky pozvaných hostí

Na podujatie prišli ľudia zo Spojeného kráľovstva aj iných kútov sveta.

Karol III. má prvé oficiálne narodeniny z pozície monarchu. Na slávnosť zavítali stovky pozvaných hostí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Panovníci v Spojenom kráľovstve majú už vyše 260 rokov výsadu oslavovať narodeniny dvakrát. Súkromné v deň narodenia a takzvané oficiálne v júni. Tie sú sprevádzané slávnostným pochodom vojakov a kavalérie doprevádzané hudbou vojenskej kapely. Na konci osláv panovníka pozdravia aj jednotky kráľovského letectva.

Vojenský slávnostný pochod kedysi slúžil mladým vojakom, aby v podmienkach vojny rozoznali vlajku svojho útvaru a vedeli sa pripojiť k spolubojovníkom. Tradíciu osláv narodenín zaviedol Juraj Druhý v polovici 18. storočia. Pre kráľa Karola III. to sú prvé oficiálne narodeniny z pozície monarchu. Na slávnosť preto zavítali stovky pozvaných hostí z radov politikov, diplomatov a členov bezpečnostných síl.

Oficiálnym narodeninám Karola III. sa venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

„Je to pre nás veľká česť, že nás ministerstvo obrany pozvalo. Predbehlo to všetky očakávania, krásne zorganizovaný pochod. Mali sme skvelé miesta, boli sme hneď vedľa kráľovskej rodiny,“ uviedla pozvaná hostka Beverly Brooksová.

Tohtoročnou novinkou okrem iného bolo, že panovník spoločne so súrodencami princeznou Annou a princom Edwardom absolvovali sprievod v sedle na koni.

V sprievode po prvý raz pochodovalo všetkých päť útvarov kráľovskej čestnej stráže a dva útvary kavalérie. Vpredu pochodoval so zdvihnutou vlajkou waleský regiment. Kráľ Karol III. mu totiž velil viac ako 50 rokov.

Prišli ľudia z rôznych kútov sveta

Na podujatie zavítali ľudia zo Spojeného kráľovstva aj iných kútov sveta.

„Sme z Nového Zélandu a v Londýne strávime iba jeden deň. Je neuveriteľné, že nám osud doprial vidieť túto jedinečnú ceremóniu,“ uviedol muž v ankete.

„Myslím si, že kráľovská rodina je jedným z hlavných dôvodov prečo je Británia Veľká. Bez nej by sme mali vyprážané ryby s hranolkami a typické anglické raňajky. Nikde vo svete nenájdete podobnú slávnosť,“ spresnila žena.

„Vôbec sme sem neplánovali ísť, dcéra prišla na tanečnú súťaž. Ale videli sme ako princ William a Kate išli okolo nás a smerovali na vyhliadku. Podarilo sa nám byť vpredu a vidieť to zblízka,“ dodala ďalšia žena.

Slávnostnú vojenskú prehliadku ukončilo 41 sálv z kanónov a prelet stíhačiek, ktoré kráľ Karol III. pozoroval z balkóna Buckinghamského paláca. Organizátori si pre ľudí pripravili aj koncert na Trafalgarskom námestí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet