Na hlavný obsah

Koaliční aj opoziční poslanci navrhujú vytvorenie inštitútu pacientskeho ombudsmana

Asociácia na ochranu práv pacientov návrh víta.

Koaliční aj opoziční poslanci navrhujú vytvorenie inštitútu pacientskeho ombudsmana
Príprava liekov. Foto: TASR

Koaliční aj opoziční poslanci navrhujú vytvorenie inštitútu pacientskeho ombudsmana. Zámerom je vytvoriť z občianskeho združenia Asociácia na ochranu práv pacientov ombudsmanskú inštitúciu pre pacientov.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská tvrdí, že návrhu chýbajú napríklad predpoklady na výkon funkcie či dĺžka právomocí pacientskeho ombudsmana. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Dominika Zúborová.

“Problematickou je v tomto prípade podľa názoru komisárky skutočnosť, že zákon v predloženej podobe si vybral iba jednu konkrétnu organizáciu, konkrétne Asociáciu na ochranu práv pacientov Slovenskej republiky, ktorej zabezpečil každoročné financovanie z rozpočtu Ministerstva zdravotníctva SR,“ spresnila hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánská.

Člen zdravotníckeho výboru Richard Raši z mimoparlamentného Hlasu-SD hovorí, že ide o dobrý zákon. Jeho cieľom je, aby asociácia bola finančne nezávislá.

„Teraz odsúhlasujeme to, aby táto organizácia dostávala každý rok peniaze, aby fungovala úplne nezávisle, aby mohla za svojich pacientov bojovať a pani Stavrovská by si mala uvedomiť, že toto je zákon pre podporu pacientov. Pacienti sú aj zdravotne ťažko postihnutí občania, čiže bojujeme aj za tých ľudí, o ktorých sa má starať ona,“ dodal.

Asociácia na ochranu práv pacientov návrh víta, hovorí, že funkciu pacientskeho ombudsmana vykonáva už dnes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál