Na hlavný obsah

Lacné ruské drony na jedno použitie spôsobujú škody drahej technike, ktorú Západ venoval Ukrajine

Intenzita, s akou Rusi používajú tieto drony, narastá.

Lacné ruské drony na jedno použitie spôsobujú škody drahej technike, ktorú Západ venoval Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruské sily používajú čoraz častejšie lacné drony Lancet na jedno použitie, ktoré dokážu poškodiť armádne vybavenie ako západné tanky alebo húfnice s výrazne vyššou hodnotou, upozornila agentúra Reuters.

Práve tieto drony ruskej výroby sú jednou z najväčších hrozieb, ktorým Ukrajinci na bojisku čelia, oznámili agentúre ukrajinskí delostrelci.

V priebehu uplynulého mesiaca sa podľa Reuters na proruských kanáloch na sociálnych sieťach objavovali videá, ktoré zrejme zachytávajú, ako drony Lancet poškodzujú alebo priamo ničia drahú techniku dodanú Západom, ako sú tanky Leopard 2 alebo samohybné húfnice Caesar.

Cena jedného dronu je podľa Reuters približne tri milióny rubľov (približne 32-tisíc eur). Približná cena tanku Leopard 2 sa v rôznych zdrojoch líši, Nemecko sa ale podľa skoršej správy Reuters z mája chystá kúpiť 18 týchto tankov za 525 miliónov eur. Z toho možno vyvodiť, že jeden tank vyjde na 29 miliónov eur.

Používajú ich stále viac

Intenzita, s akou Rusi používajú tieto drony, podľa ukrajinských vojakov narastá. „Skôr, na jar nepoužívali Lancety tak často ako teraz,“ povedal novinárom Reuters blízko frontu pri Avdijivke 35-ročný delostrelec Bohdan.

„Každý deň zostrelíme najmenej jeden alebo dva Lancety,“ uviedol potom poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. Ukrajinské sily ich však podľa neho nezachytávajú so stopercentnou úspešnosťou.

Drony Lancet letia pomaly a v nízkej výške, čo mätie tradičné systémy protivzdušnej obrany, ktoré sú konštruované tak, aby zachytávali rýchlo sa pohybujúce ciele.

Podľa Saka nesú drony pomerne malú nálož výbušnín s váhou, ktorá sa pohybuje od 1,5 do päť kilogramov. Majú tak menšiu silu ako väčšina delostreleckých granátov alebo rakiet, ale aj tak môžu spôsobiť vážne škody.

Drony Lancet majú dolet asi 50 kilometrov. Let v reálnom čase koriguje navádzač. To je podľa Saka rozdiel oproti dronom Šáhed-136 iránskej výroby, ktoré letia po predprogramovanej dráhe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet