Na hlavný obsah

Mestečko pre vojakov NATO v Lešti je takmer hotové. Opozícia kritizuje tender na jeho výstavbu

Podobné má vzniknúť aj v Sliači.

Mestečko pre vojakov NATO v Lešti je takmer hotové. Opozícia kritizuje tender na jeho výstavbu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kontajnerové mestečko pre zahraničných vojakov NATO v Lešti je takmer hotové. Ministerstvo obrany začalo s prípravou jeho vybudovania po ruskej invázii na Ukrajinu. S výstavbou ubytovania pre vojakov v Sliači rezort ešte nezačal. Tú v Lešti preveruje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Aby mali zahraniční vojaci počas svojej misie na Slovensku kde bývať, bývalé vedenie rezortu obrany dalo vybudovať kontajnerové mestečká vo výcvikovom stredisku v Lešti a Sliači dokopy za viac ako 31 miliónov eur.

„Naša infraštruktúra nebola pripravená na to, aby sme takúto jednotku dlhodobo ubytovali na území SR,“ uviedol vtedajší minister obrany Jaroslav Naď. Ubytovanie v Lešti kritizuje opozícia za to, že je predražené, aj za postup pri výbere zhotoviteľa.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

„Sme kritizovali od samotného začiatku, keďže došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Zákazku napriamo zadali bez akejkoľvek súťaže,“ uviedol nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD.

Súčasný minister obrany Martin Sklenár kritiku odmieta. „V tomto prípade sme postupovali priamym rokovacím konaním, ktoré nám umožňuje rokovať priamo s jednou spoločnosťou. Napriek tomu sme oslovili 15 spoločností. Potrebovali konať veľmi rýchlo,“ vysvetlil.

Tender preveruje ÚVO

Tender za viac ako 21 miliónov eur však preveruje Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa informácií RTVS by výsledky kontroly mali byť známe do dvoch mesiacov. „Do právoplatného ukončenia konania nemôžeme poskytnúť bližšie informácie,“ priblížil hovorca ÚVO Jozef Gábik.

V Sliači má vzniknúť 600-lôžkový stanový kemp aj priestory na opravu techniky. Aj keď pôvodne ich mali postaviť čo najskôr, ministerstvo sa neponáhľa. Vojakov dočasne ubytovali v okolí. V tomto prípade, na rozdiel od Lešti, chystá rezort viacero verejných obstarávaní.

Na Slovensku pôsobí približne 1 500 vojakov Severoatlantickej aliancie. Mandát schválený poslancami Národnej rady SR umožňuje zvýšiť ich počet do troch tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko