Na hlavný obsah

Na Slovensku rotujú vojaci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. S novými vojenskými jednotkami príde aj nová technika

Kolesové vozidlá nahradia pásové.

Na Slovensku rotujú vojaci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. S novými vojenskými jednotkami príde aj nová technika
Zľava prezident ČR Petr Pavel a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia s vojakmi v rámci návštevy v Centre výcviku Lešť. Foto: TASR/Ján Krošlák

Na Slovensku rotujú vojaci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. Spolu s novými vojenskými jednotkami príde na naše územie aj technika. Kolesové vozidlá nahradia pásové.

Tieto zmeny majú posilniť obranyschopnosť našej krajiny, priniesť nové spôsobilosti a zvýšiť pripravenosť bojovej skupiny. Vojenské výcvikové stredisko Lešť, navštívil aj český prezident Petr Pavel spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku, ktorá má asi 1 500 vojakov, velí práve český kontingent.

„Je to veľmi dôležitý signál uistenia pre ľudí na Slovensku. Sme krajina, ktorá bezprostredne susedí s Ukrajinou a vieme aká je tam situácia a aká brutálna vojna tam prebieha. Tento signál uistenia – prítomnosť vojakov aj iných štátov pod velením Českej republiky – je veľmi dôležitý. Je to signál nielen spolupráce či solidarity, ale aj jednoty, ktorú tak veľmi potrebujeme,“ uviedla počas návštevy prezidentka.

„Jednotlivé národy prechádzajú domácou certifikáciou, takže jednotlivé roty sú plne pripravené plniť úlohy. Naši náhradníci, ktorí budúci týždeň preberú operačnú úlohu, tak grom ich úlohy bude stmeliť jednotku z jednotlivých národov a jednotlivej techniky k tomu, aby na ich certifikačnom cvičení mohli byť hodnotení tak ako my,“ povedal náčelník štábu medzinárodného práporu 2. rotácie Bronislav Kovář.

Téme sme sa venovali aj v Správach RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko