Na hlavný obsah

Od spievania na výletných lodiach do premiérskeho kresla. Aj taký bol život Silvia Berlusconiho

Jeho súkromný aj politický život poznačili viaceré škandály.

Od spievania na výletných lodiach do premiérskeho kresla. Aj taký bol život Silvia Berlusconiho
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Aj keď bol Silvio Berlusconi označovaný za kontroverzného politika, v spoločnosti bol pomerne obľúbený. Postavil na nohy mediálny kolos a veľkú popularitu mu priniesli jeho športové aktivity. Bol dlhoročným vlastníkom futbalového klubu AC Miláno a nedávno priviedol do hlavnej súťaže aj futbalový klub z Monzi.

Málokto vie, že Silvio Berlusconi na začiatku svojej kariéry pôsobil aj ako spevák na výletných lodiach. Neskôr postavil celé rezidenčné štvrte v Miláne a tiež odštartoval prvé privátne televízne vysielanie, čím ukončil monopol verejnoprávnej talianskej televízie.

Štvornásobný taliansky premiér

Do politiky vstúpil v roku 1993 a o rok neskôr založil svoju stranu Forza Italia. Ovplyvnil masovú kultúru a obraz vtedajšieho Talianska vo svete. Bol štyrikrát predsedom vlády a na premiérskej stoličke vydržal v súhrne 3 339 dní. Ešte v roku 2021 bol šiestym najbohatším mužom Talianska. Jeho súkromný aj politický život však poznačili viaceré škandály.

Politikov zdravotný stav nebol optimálny. V nemocnici nedávno strávil 45 dní, keď lekári oznámili, že okrem kardiologických problémov a zápalu pľúc trpí politik aj na leukémiu. Jeho ošetrujúci lekár zdôraznil, že hospitalizácia je bežnou praxou. A teda keď išiel politik minulý piatok opäť do nemocnice, medializovalo sa to len ako rutinná prehliadka.

Aj napriek tomu však verejnosť tušila, že v súvislosti s jeho problémami a tiež pokročilým vekom, nepôjde asi len o rutinné záležitosti. Jeho stav sa veľmi zhoršil v pondelok (12. 6.) v skorých ranných hodinách a dopoludnia zomrel.

Kauzy, ktoré najviac poznačili jeho život

Silvio Berlusconi figuroval až v 20 súdnych procesoch. V roku 2013 ho definitívne odsúdili na štyri roky za daňové podvody. Už predtým mal problémy s preukazovaním finančných prostriedkov pre svoje investície, či už ide o stavebníctvo alebo mediálne aktivity.

Záujmu médií neušiel ani jeho pohnutý súkromný život a slabosť pre krásne a mladé ženy. Nedávno bolo tiež veľmi diskutované jeho priateľstvo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vyšetrovanie jeho prepojenia na organizovaný zločin ešte stále prebieha. No mnohé zo svojich tajomstiev si Silvio Berlusconi zobral navždy so sebou.

Bývalý taliansky premiér bude mať štátny pohreb, ktorý sa uskutoční v stredu (14. 6.) v milánskej katedrále. Oznámil to milánsky arcibiskupský úrad, informovali o tom agentúry ANSA a AFP.

O živote kontroverzného talianskeho politika porozprávala spolupracovníčka RTVS v Taliansku Katarína Antenozio:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet