Na hlavný obsah

Niekoľko tisíc ľudí vyšlo do ulíc desiatok poľských miest, aby protestovali proti takmer úplnému zákazu interrupcií

Podľa nich zapríčinil aj nedávne úmrtie tehotnej ženy.

Niekoľko tisíc ľudí vyšlo do ulíc desiatok poľských miest, aby protestovali proti takmer úplnému zákazu interrupcií
Ľudia protestujú proti reštriktívnemu zákonu o interrupciách v Poľsku vo Varšave v stredu 14. júna 2023. Foto: ČTK / AP / Czarek Sokolowski

Niekoľko tisíc ľudí vyšlo v stredu (14. 6.) do ulíc desiatok poľských miest, aby protestovali proti takmer úplnému zákazu interrupcií. Ten podľa nich zapríčinil aj nedávne úmrtie tehotnej ženy. Informovla o tom agentúra AFP.

Organizácie bojujúce za práva žien zorganizovali protestné zhromaždenia vo viac ako 50 poľských obciach a mestách. Demonštranti na nich skandovali heslá ako „hanba“ a niesli fotografie zosnulej tehotnej ženy 33-ročnej Doroty Lalikovej.

Laliková bola prijatá do nemocnice v Nowom Targu 21. mája po tom, ako jej v piatom mesiaci tehotenstva odtiekla plodová voda. Počas hospitalizácie sa v telefonátoch príbuzným sťažovala, že sa cíti veľmi zle, zvracala a mala zimnicu.

V stredu 24. mája žene diagnostikovali septický šok a sonografickým vyšetrením sa zistilo, že došlo k odumretiu plodu. Žena zomrela v ten istý deň po zástave srdca.

Smrť tejto 33-ročnej ženy bola už treťou od roku 2020. Vtedy sa v Poľsku sprísnili už aj tak prísne zákony o interrupciách. Časť verejnosti vinu za tento stav pripisuje lekárom. Tí podľa kritikov včas nevykonali interrupčné zákroky, na ktoré mali ženy zákonný nárok.

Podľa súčasného zákona môžu totiž ženy v Poľsku podstúpiť takýto zákrok, ak je ohrozené ich zdravie alebo život. Rodina Lalikovej však tvrdí, že nemocnica včas nevykonala potrebné vyšetrenia a ani ich neinformovala, že je jej život v ohrození.

„Zdravotné sestry jej povedali, aby si ľahla a nohy si zdvihla nad hlavu, čo jej vraj umožní návrat plodovej vody,“ povedal manžel zosnulej Marcin Lalik poľskému denníku Gazeta Wyborcza. „Nikto nepovedal, že by sa dal vyvolať potrat. A že by ju bolo možné zachrániť, pretože šanca, že dieťa prežije, bola mizivá,“ dodal.

Lalikovej smrť začala vyšetrovať prokuratúra. Už predtým sa zaoberala dvoma podobnými prípadmi tehotných žien, ktoré zomreli v nemocnici po smrti plodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet