Na hlavný obsah

Niektoré obce sú po záplavách stále bez pitnej vody. Ich studne sú znečistené

Zásobujú ich preto vodárne.

Niektoré obce sú po záplavách stále bez pitnej vody. Ich studne sú znečistené
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré obce na Gemeri sú po nedávnych záplavách aj naďalej bez vlastnej pitnej vody. K dispozícii majú len znečistené studne. Zásobujú ich preto vodárne. Stále tam trvá mimoriadna situácia.

Najväčšie škody v okrese Rimavská Sobota napáchali minulotýždňové povodne v obciach Barca, Radnovce a Figa. Povrchová voda kontaminovala obecné studne, ktoré sú jediným zdrojom pitnej vody.

Ani jedna z obcí totiž nemá verejný vodovod. V Barci už studne vyčistili, no Radnovciach a Fige ešte nie.

„Pitná voda je ešte stále nepitná a znečistená. Musíme to kontrolovať, lebo je nečistá. To nevyzerá ešte dobre,“ hovorí starosta obce Figa Norbert Máté.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

V obciach sú tak stále odkázaní na pitnú vodu z cisterny. „S pitnou vodou nedobre. Lebo nemáme studňu. Len donesú vodu. Chvalobohu toto ešte máme,“ hovorí obyvateľ obce Figa

Povodeň postihla aj obec Radnovce. Podľa tamojšieho starostu sa situácia síce zlepšila, no problémy stále pretrvávajú.

„Máme ešte problémy aj s pitnou vodou aj s tými domami, ktoré sa nepodarilo vysušiť. niektoré rodiny sa už do sociálnych bytov vrátili, niektorí stále sušia steny a ten pach. Ešte tam musí prebiehať dezinfekcia,“ priblížil starosta obce Radnovce Aladár Bari.

Situáciu monitorujú úrady prostredníctvom krízového riadenia. „Teraz momentálne prebiehajú záchranné práce, lebo zaplavilo ulice, prístupové cesty, záhrady. Bol som sa osobne pozrieť na tých miestach a odpratávajú tam nánosy bahna,“ povedal prednosta Okresného úradu v Rimavskej Sobote Peter Pavlík.

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti informovalo, že v oblasti naďalej platí druhý stupeň povodňovej aktivity pre takmer desať obcí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny