Na hlavný obsah

Niektorým okresom hrozia povodne, varuje SHMÚ

Meteorológovia vystríhajú aj pred búrkami.

Niektorým okresom hrozia povodne, varuje SHMÚ
Ilustračná snímka. Foto: facebook.com/dhz.valaskabela.1

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v sobotu (24. 6.) pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

„Vzhľadom na predchádzajúce intenzívne zrážky po piatkových (23. 6.) búrkach predpokladáme výrazný vzostup vodných hladín v dolných častiach povodia Slanej a Rimavy, na hlavných tokoch a ich prítokoch, s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedol SHMÚ.

Okrem toho platí druhý stupeň výstrahy pre okresy Prešov a Stropkov a prvý stupeň výstrahy pre okres Spišská Nová Ves.

SHMÚ vystríha aj pred búrkami. Treba s nimi rátať najmä v Banskobystrickom a Košickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy týchto krajov výstrahu prvého stupňa. Platí od 12.00 h do 19.00 h.

Meteorológovia varujú, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 40 milimetrov za pol hodiny, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ upozornil SHMÚ.

Dodal, že vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov. Krúpy môžu podľa slov ústavu poškodiť vegetáciu. „Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku,“ upozornil SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko