Na hlavný obsah

Počet slovenských dovolenkárov stúpol takmer o polovicu. Najviac uprednostňovali rekreáciu doma

Zvýšil sa však aj počet cestujúcich do zahraničia.

Počet slovenských dovolenkárov stúpol takmer o polovicu. Najviac uprednostňovali rekreáciu doma
Ilustračná fotografia. Foto: SITA/AP

Slováci v roku 2022 dovolenkovali vo väčšom počte ako rok predtým. Odpočinok vo forme rekreácie si doprialo 2,8 milióna obyvateľov, čo predstavuje 61 percent populácie nad 15 rokov. I keď počet dovolenkárov medziročne stúpol o 40 percent, čísla spred pandémie sa nedosiahli. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Stále najpopulárnejším variantom rekreácie je dovolenka v rámci Slovenska. Túto možnosť vlani uprednostnilo 53 percent dovolenkárov, teda takmer 1,5 milióna osôb. Medziročne tento počet vzrástol o 165-tisíc a prekonal hodnoty z roku 2019 – poslednej dovolenkovej sezóny pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Najvýraznejší rast pročtu dovolenkujúcich zaznamenal ŠÚ SR v skupine ľudí, ktorí kombinovali cestovanie na Slovensku s aspoň jednou cestou do zahraničia.

„Ich počet sa za rok takmer zdvojnásobil a priblížil k hodnote 900-tisíc cestujúcich osôb za rok. Pred obdobím COVID-19 (v roku 2019) však bola táto skupina oveľa väčšia, a pobyt doma aj v zahraničí absolvovalo až 1,4 milióna Slovákov,“ opísali štatistici.

Veľmi populárna bola však aj možnosť vycestovať za rekreáciou výhradne do zahraničia. Vlani si túto možnosť vybralo 414-tisíc osôb, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2021 vzrast o viac než tri štvrtiny. V roku 2019 takto dovolenkovalo 565-tisíc obyvateľov nad 15 rokov.

Spolu tak do zahraničia cestovalo vlani 1,3 milióna Slovákov. Išlo o výrazne vyššie číslo než v rokoch 2021 a 2020, no stále cestovalo do zahraničia menej ľudí ako v roku 2019. V tom roku zahraničnú cestu zvolilo až takmer dva milióny obyvateľov nad 15 rokov.

Dovolenkovať bránilo najmä zdravie

Dovolenkových aktivít sa v roku 2022 nezúčastnilo 1,8 milióna obyvateľov nad 15 rokov. Aj keď ide o menší počet než v roku 2021, stále presahuje hodnoty z roku 2019.

„Hlavným dôvodom necestovania v roku 2022 už nebola obava o bezpečnosť spojená so šírením pandémie ochorenia COVID-19, ale finančné a zdravotné dôvody obyvateľstva, ktoré sa pri pandémií ešte zvýšili,“ skonštatovala riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík ŠÚ SR Veronika Töröková.

Graf štatistík cestovania Slovákov v roku 2022 v porovnaní s rokom 2019.
Graf štatistík cestovania Slovákov v roku 2022 v porovnaní s rokom 2019.Foto: Štatistický úrad SR

Pred pandémiou koronavírusu zostalo pre zdravotné dôvody bez dovolenkového či víkendového pobytu 1,2 milióna osôb.

Viac mladých rekreantov

Čo sa týka rastu dovolenkovania podľa vekových skupín, najdynamickejšie rástol počet rekreantov mladého a stredného veku (od 15 do 44 rokov). Štatistici zaznamenali najvyšší prírastok cestujúcich obyvateľov v kategórii od 25 do 44 rokov, 1,2 milióna osôb, čo je nárast o 360-tisíc.

Hodnotám spred pandémie sa priblížil počet cestujúcich vo vekovej skupine 15 až 24 rokov. ŠÚ SR tu zaznamenal medziročný rast o viac ako polovicu.

Počet rekreantov vo vekovej skupine 45 až 64 rokov sa priblížil predpandemickým hodnotám najviac. V tejto kategórii uskutočnilo pobyt doma či v zahraničí 922-tisíc osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika