Na hlavný obsah

Najčastejšou destináciou zostáva Slovensko, takmer tretina Slovákov dovolenku neplánuje

Rasti záujem o dovolenku v zahraničí.

Najčastejšou destináciou zostáva Slovensko, takmer tretina Slovákov dovolenku neplánuje
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Približne 70 percent Slovákov plánuje tento rok letnú dovolenku. Po pandemickom útlme počas rokov 2020 až 2022 počet Slovákov cestujúcich na dovolenku do zahraničia narastá. Na európskych plážach plánuje dovolenku necelá polovica Slovákov, pričom na Slovensku zostane dovolenkovať tretina obyvateľov. Ďalšia tretinu dovolenku neplánuje.

To sú hlavné výsledky reprezentatívneho prieskumu na vzorke tisíc respondentov, ktorý realizovala agentúra Go4insight.

„Po posledných letných sezónach, keď cestovanie ovplyvňovala pandémia, sú však dovolenkové plány cestovať omnoho konkrétnejšie, ako v rokoch 2020 až 2022. Až 21 percent z celej populácie Slovenska už má objednanú alebo dokonca aj zaplatenú dovolenku, čo predstavuje takmer tretinu z tých, ktorí letnú dovolenku plánujú, uviedol Rastislav Kočan zo spoločnosti Go4insight.

Ďalej priblížil, že konkrétnejšie plány, ako stráviť tohtoročné leto, má ďalších 17 percent Slovákov.

Najvyšší podiel je však tých, ktorí na letnú dovolenku plánujú ísť, ale ešte si ju ani nestihli nijako zorganizovať ani ju hlbšie premyslieť, a to 31 percent. Polovica potenciálnych letných dovolenkárov tak stále nie je o svojej dovolenke ešte úplne rozhodnutá.

Kým v minulých rokoch sťažovala rozhodovanie neistá pandemická situácia, tento rok rozhodnutia ovplyvňuje vysoká inflácia a pokles reálnych príjmov.

Dovolenku neplánujú najmä seniori

Na letnú dovolenku plánujú ísť v najväčšej miere rodiny s deťmi. Práve tie už majú vo väčšej miere dovolenku objednanú alebo aj zaplatenú (spolu 22 percent rodín). Naopak, na dovolenku neplánujú ísť väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov.

Hlavným trendom tohto leta sú pláže južnej Európy. Tento rok plánuje v lete cestovať na dovolenku takmer polovica (46 percent) obyvateľov Slovenska. Až 14 percent z celej populácie navštívi túto letnú sezónu Chorvátsko, čím zostáva našou jednoznačne najobľúbenejšou zahraničnou destináciou.

Veľké množstvo Slovákov sa tento rok chystá do Talianska (sedem percent), podobne veľký záujem je aj o Grécko (sedem percent) a Turecko (sedem percent). Dovolenku na Slovensku plánuje približne rovnaký podiel ľudí, ako to bolo v roku 2022.

Doma plánuje stráviť svoju letnú dovolenku tretina obyvateľov Slovenska, čím Slovensko zostáva najčastejšou letnou destináciou Slovákov.

Prieskum sa realizoval na populácii Slovenskej republiky vo veku 15 až 79 rokov, kombináciou osobného a online dopytovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika