Na hlavný obsah

Poškodená výhybka v Nitre spomaľuje vlaky aj autá. Na frekventovanom priecestí musia stáť dlhšie

Vymeniť ju majú v priebehu júna.

Poškodená výhybka v Nitre spomaľuje vlaky aj autá. Na frekventovanom priecestí musia stáť dlhšie
Čakajúce autá na železničnom priecestí. Foto: RTVS

Poškodená výhybka spomaľuje vlaky, ktoré jazdia cez Nitru, ale aj autá. Tie musia na jednom z frekventovaných priecestí stáť dlhšie. Minulý rok obmedzili železnice rýchlosť na takmer 150 úsekoch.

Cez železničný priechod v nitrianskom Starom meste prechádzajú vlaky namiesto štyridsiatky desaťkilometrovou rýchlosťou. Nespokojní sú najmä vodiči áut čakajúci pred rampami.

Železnice o tom vedia, rýchlosť na tomto zhruba 20 metrovom úseku z dôvodu bezpečnosti znížili 17. mája. Nefunkčnú výhybku vymenia v priebehu júna. Vlani na Slovensku zaviedli 147 prechodných obmedzení rýchlosti.

„Dôvodmi boli napríklad blativé miesta, defektoskopické chyby alebo zlý celkový stav železničného zvršku a výhybiek. Mnohé z porúch sme odstránili ešte v priebehu roka 2022,“ uviedla riaditeľka odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Poškodenej výhybke sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Na zlý stav slovenských železníc v marci poukázali aj České dráhy, keď sa v Žiline vykoľajilo Pendolino. „Na slovenské železnice sme se obrátili so žiadosťou o odstránenie kritických chýb na železnej infraštruktúre. Tiež sme upozornili na najkritickejšie miesta, kde jazdia naše vlaky,“ vysvetlila hovorkyňa Českých dráh Vanda Rajnochová.

Asociácia železničných dopravcov upozorňuje, že ak nebudú naše železnice v lepšom stave, medzinárodné vlaky budú Slovensko obchádzať. Príkladom je podľa nej osobný súkromný dopravca. „Jazdí svojimi vlakmi z Prahy do Budapešti cez Viedeň, namiesto toho, aby jazdil cez Bratislavu. A nákladní dopravcovia takisto obchádzajú Slovensko,“ uviedol výkonný riaditeľ Asociácie železničných dopravcov SR Patrik Benka.

Železnice upozorňujú, že rýchlosť opráv a modernizácia tratí závisí najmä od finančných možností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny