Na hlavný obsah

Predajňa stavebnín v Malackách zo dňa na deň zmizla. Zákazníci ostali bez peňazí aj tovaru

Doposiaľ nepomohli ani trestné oznámenia.

Predajňa stavebnín v Malackách zo dňa na deň zmizla. Zákazníci ostali bez peňazí aj tovaru
Ilustračná snímka – polícia. Foto: RTVS

Predajňa stavebnín v Malackách zo dňa na deň zmizla. Zákazníci ostali bez peňazí aj bez tovaru. Doposiaľ nepomohli ani trestné oznámenia, ktoré podali na polícii.

„Som si objednal strešnú krytinu. Cenovú ponuku zaslali v priebehu februára 2022. Požadovali úhradu v celej výške, čiže záloha sa uhradila v sume takmer dvetisíc eur,“ uviedol zákazník stavebnín Miloš Maľák.

„Rozhodol som sa pre nákup základného materiálu na hrubú stavbu. Už som teda len čakal na dodanie materiálu,“ vysvetlil zákazník stavebnín Michal Knotek.

Zmiznutej predajni stavebnín sa venovala redaktorka RTVS Petra Klimešová:

Dodania už zaplateného tovaru v hodnote približne 30-tisíc eur sa nedočkalo minimálne päť zákazníkov stavebnín. Komunikácia s vedením firmy MPL KrytStav Malacky bola podľa nich nulová. Vyjadrenie konateľa spoločnosti sa nepodarilo získať ani RTVS.

Zákazníci sa rozhodli podať trestné oznámenia pre podozrenie z podvodu.

“Predmetné trestné oznámenie bolo po vykonaní potrebných úkonov zo strany príslušníka policajného zboru odmietnuté na základe príslušných ustanovení v súlade s ustanoveniami trestného poriadku, pričom uznesenie o odmietnutí doposiaľ právoplatné nebolo,“ ozrejmil hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff.

Všetko ešte nemusí byť stratené

Podľa nezávislej právničky ešte nie je všetko stratené. V tomto prípade treba podľa nej hovoriť skôr o trestnom čine poškodzovania a zvýhodňovania veriteľa. Z dostupných informácií totiž vyplýva, že peniaze od zákazníkov konateľ použil na splatenie iných dlžôb firmy.

“Potom taktiež v prípade, že spoločnosť porušila svoju povinnosť dať návrh na konkurz alebo konateľ, v taktom prípade je tu aj trestný čin marenia konkurzného a vyrovnacieho konania za porušenie takejto povinnosti,“ spresnila nezávislá právnička Daniela Ježová.

„Môžu poškodení ísť a podať trestné oznámenia za tieto trestné činy, ktoré sme si teraz vymenovali?“ spýtala sa redaktorka RTVS. “Určite by mali dať minimálne do pozornosti vyšetrovateľov tieto skutkové podstaty,“ odpovedala právnička.

“Obyčajný človek chodí do práce každý deň. Snaží sa zarábať, uživiť rodinu, odvádza poctivo dane, do štátu, do zdravotnej poisťovne a potom si príde kúpiť tovar a môže sa mu stať toto. Tu vidím ako jednu veľkú nespravodlivosť, že takéto niečo sa môže stať a nie je to možné vyšetriť,“ dodal Maľák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny