Na hlavný obsah

Zmiznuté stavebniny v Malackách majú dlhy nielen voči svojim zákazníkom, dlžia aj štátu

Poškodení môžu na súde podať návrh na vyhlásenie konkurzu.

Zmiznuté stavebniny v Malackách majú dlhy nielen voči svojim zákazníkom, dlžia aj štátu
Na snímke stavebniny v Malackách. Foto: RTVS

Stavebniny MPL Krytstav v Malackách fungovali roky. O to prekvapujúcejšie bolo, keď počas minulého leta z miesta prevádzky zmizli. Viac sa dozviete v reportáži redaktorky RTVS Petry Klimešovej.

Zákazníci napriek zaplateným objednávkam čakali márne. Spoločnosť si po uzatvorení prevádzky nevyrovnala voči nim záväzky. A tak niekoľkí z nich zostali bez peňazí aj bez materiálu na stavbu.

„Nasledovali kroky, august, september, kde som žiadal o zrušenie objednávky, respektíve o vrátenie peňazí. Suma sumárum odpoveď telefonicky žiadna. Emailovo a fyzicky už vôbec,“ spresnil zákazník stavebnín Miloš Maľák.

Nahnevaný stavitelia netušili, ako inak situáciu riešiť. A tak sa rozhodli podať na polícii trestné oznámenie. „Tam môj prvý pokus skončil neúspešne, keďže ma páni policajti poslali preč. Toto je vec, s ktorou nemajú nič spoločné. Je to občianskoprávny spor, čiže dovidenia,“ vysvetlil Maľák.

„Vo všeobecnosti môže podať trestné oznámenie hocikto. Zo strany príslušného policajného útvaru je povinnosť sa týmto oznámením zaoberať. Pričom trestné oznámenie možno podať na ľubovoľnom oddelení Policajného zboru, prípadne na ľubovoľnej prokuratúre,“ ozrejmil hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff.

Trestné oznámenie nakoniec podali

Na druhý pokus sa už odbiť nenechali a trestné oznámenie naozaj podali. „Bol som tvrdší. Poslali ma na iné oddelenia k vyšetrovateľom, kde sa ma opäť snažili odradiť, ale nakoniec sme to spísali,“ uviedol Maľák.

„V súvislosti s vami uvedeným prípadom evidujú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Malackách trestné oznámenie podané zo strany piatich poškodených osôb,“ povedal Szeiff.

Zákazníci mali podozrenie, že v ich prípade ide o podvod. Ďalší podvedený, Michal Knotek, uviedol, že ešte dva dni pred záhadným zmiznutím od neho stavebniny požadovali vyplatenie päť- až šesťtisíc eur za objednávku.

„Ja som si to priamo preveril u výrobcu krytiny, či obdržali objednávku od firmy MPL Krytstav Malacky. Odpoveď, ktorú som obdržal bola, že vôbec neobdržali žiadnu objednávku od tejto firmy. To ma prakticky neprekvapilo. A z môjho ľudského pohľadu mi to príde ako úmysel,“ priznal Maľák.

Podľa polície trestné oznámenie odmietli aj z dôvodu, že úmysel nebol preukázaný. Toto rozhodnutie je zatiaľ neprávoplatné. Zákazníci obchodu so stavebninami nechápu, ako je možné, že ich niekto beztrestne môže pripraviť o ťažko zarobené peniaze. „V uznesení sme uvedení šiesti. Ide o okolo 33-tisíc eur,“ vysvetlil Knotek.

Nezávislá právnička tvrdí, že v tomto prípade treba skutočne hovoriť skôr o trestnom čine poškodzovania a zvýhodňovania veriteľa. Z výsluchu podozrivého pred políciou totiž vyplýva, že peniaze od poškodených použil na splatenie iných dlžôb firmy.

Zlá finančná situácia firmy

Finančná situácia spoločnosti MPL Krytstav Malacky je aj podľa dostupných zdrojov zlá. Okrem dlhov voči zákazníkom má neuhradené záväzky aj k štátu. Ako sa teda poškodení môžu dostať k svojim peniazom? Na príslušnom súde môžu podať návrh na vyhlásenie konkurzu.

„Pokiaľ sa vyhlási konkurz na takúto spoločnosť, tak v rámci neho dôjde k speňaženiu všetkého majetku. Predpokladám, že asi do hodnoty majetku budú tvoriť aj nejaké zásoby stavebného materiálu, ak teda ešte nejaké sú. No a toto asi bude jediný rozumný postup,“ spresnila nezávislá právnička Daniela Ježová.

Zákazníci stavebnín z Malaciek žiadali dodať tovar aj od obchodného partnera spoločnosti MPL Trading v Bratislave. Tí sú však podľa zistení RTVS rovnako v pozícii veriteľa a svojich práv sa už domáhajú na súde.

„Jedinou oprávnenou osobou nakladať s majetkom spoločnosti MPL Krytstav je jej konateľ Ján Šíp, ktorého sme sa pokúšali mnohokrát kontaktovať, no bezúspešne,“ uviedol MPL Trading.

Konateľa spoločnosti sa pokúšala osloviť aj RTVS. V sídle spoločnosti v Senici však ostala len poštová schránka. Pokusy o telefonický kontakt sa nepodarili.

„Dúfam, že dosiahneme spravodlivosť. To je jediné, čo ma trápi. Lebo obyčajný človek chodí do práce každý deň. Snaží sa pracovať, zarábať, uživiť rodinu, odvádza poctivo dane štátu, do zdravotnej poisťovne. Príde si kúpiť tovar a môže sa mu stať toto. Čiže to vidím ako jednu veľkú nespravodlivosť, že sa takéto niečo môže stať a nemožno to vyšetriť,“ dodal Maľák.

Mohol by pomôcť nový zákon

Slovenská legislatíva je v týchto prípadoch skutočne komplikovaná. Domáhanie sa svojich práv pripomína poškodeným nekonečný boj s veternými mlynmi. Netreba ho však vzdať. Už v blízkej budúcnosti by mohol spotrebiteľom podobné situácie pomôcť vyriešiť nový zákon. Ten sa má prijať na základe smernice Európskej únie.

„Aktuálne je v Národnej rade SR nový zákon o žalobách na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov. Sú to tzv. kolektívne žaloby. Vidíme ich už v zahraničí. Ide o to, že viacerých spotrebiteľov poškodí nejaká spoločnosť. V rámci toho si spoločne môžu uplatňovať v jednom konaní proti nej svoje práva,“ doplnila Ježová.

Viac sa dozviete v relácii Občan za dverami, ktorú moderuje Patrik Herman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny