Na hlavný obsah

Predĺžený rodičovský príspevok nebude pre všetky deti, ktoré nezoberú do škôlky. Mnohých rodičov prekvapila jedna podmienka

Či sa zákon bude novelizovať nie je isté.

Predĺžený rodičovský príspevok nebude pre všetky deti, ktoré nezoberú do škôlky. Mnohých rodičov prekvapila jedna podmienka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektorí rodičia sa tešili predčasne. Štát mal poskytnúť predĺžený rodičovský príspevok všetkým trojročným deťom, ktoré nezoberú do štátnej škôlky, no nie je to celkom tak. Nárok majú len tie, ktoré budú mať tri roky do konca augusta.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Štefánia Kačalková:

Ak rodičom neprijali dieťa, ktoré na to malo nárok, do škôlky, štát im predĺži rodičovský príspevok. Čo presne však treba spĺňať, vysvetlila hovorkyňa Ministerstva práce Kristína Korenková.

“Zákon o rodičovskom príspevku vyžaduje predložiť len rozhodnutie o neprijatí dieťaťa do spádovej materskej školy podľa trvalého pobytu dieťaťa. A to na základe riadneho zápisu v mesiaci máj príslušného kalendárneho roka, v ktorom dieťa najneskôr do 31. augusta dovŕši tri roky veku,“ uviedla

Mnohých rodičov však nepríjemne prekvapila podmienka, že dieťa už musí mať tri roky. Tí, ktorých potomok bude mať narodeniny až v septembri či neskôr, sa predĺžený rodičovský príspevok netýka.

“Najskôr ma potešila informácia, že štát podporí matky detí, ktoré sa nedostanú do škôlky, ale teraz som znepokojená, keďže sa to týka len tých detí, ktoré dovŕšili tri roky do konca augusta tohto roka. Vidím to ako formu diskriminácie,“ reagovala pani Katarína.

Pre rodiny je veľmi dôležité, aby mali istotu, že sa dieťa po dovŕšení veku troch rokov dostane do škôlky.

“Vieme, aké problémy majú s kapacitami v škôlkach veľké mestá, takže vítame systém kompenzácie formou predĺženia rodičovského príspevku. Ale teda veríme, že sa podarí odstrániť tú chybu v zákone, aby bol ten benefit rovnaký pre všetky deti,“ spresnil Matej Stuška z občianskeho združenia Rodičia.

Problémy majú mnohé mestá a obce

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik konštatuje, že problémy s umiestnením detí od troch rokov do škôlky majú mnohé mestá a obce na Slovensku.

“Problémom sú najmä satelity pri veľkých mestách, ktoré sa momentálne developersky veľmi rozvíjajú a jednoducho nie je v stave obec ani menšie mesto, aby dokázali vykryť požiadavky všetkých rodičov. Týka sa to často aj krajských miest,“ dodal.

Zákon o rodičovskom príspevku presadila strana Hlas-SD. Či sa bude novelizovať, aby sa predĺžený príspevok týkal väčšieho počtu detí, nateraz nie je isté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko