Na hlavný obsah

Prezidentka kritizuje predsedu parlamentu za jeho postoj ku kauze bitky jeho bývalej partnerky

Väčšiu sebareflexiu očakávajú aj niektoré politické strany.

Prezidentka kritizuje predsedu parlamentu za jeho postoj ku kauze bitky jeho bývalej partnerky
Predseda parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová kritizuje predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) za jeho postoj ku kauze bitky jeho bývalej partnerky. Od druhého najvyššieho ústavného činiteľa očakáva, že sa nad svojimi činmi z minulosti zamyslí. Väčšiu sebareflexiu očakávajú aj niektoré politické strany. Tie sa nazdávajú, že odstúpiť z funkcie predsedu Národnej rady by mal sám od seba.

Minulotýždňové priznanie predsedu parlamentu, že svoju expartnerku Barboru Richterovú v minulosti udrel, viacerých politikov zarazilo. Prezidentke Zuzane Čaputovej sa nepáči postoj, ktorý druhý najvyšší ústavný činiteľ zaujal.

„Urobil by som to aj dnes a urobím to aj zajtra aj v budúcnosti. Ktokoľvek, keď siahne rukou na moje dieťa,“ povedal predseda NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Bitke bývalej partnerky predsedu parlamentu sa venovala Redakcia a redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Akékoľvek násilie je nesprávne a nevhodné. Po druhé rozumiem, že sa môžu v živote vyskytnúť situácie, kedy človek možno stratí sebakontrolu, ale veľmi dôležité je to, aký k tomu zaujme postoj a v tomto zmysle, aká je tam tá sebareflexia, aké je tam to hodnotenie tohto, a neviem si predstaviť situáciu, kedy by násilie bolo ospravedlniteľné spätne,“ ozrejmila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Viacerí ho vyzvali, aby odstúpil

Viacerí poslanci už Kollára vyzvali, aby opustil stoličku šéfa parlamentu. Keďže tak nespravil, zbierajú podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze na jeho odvolanie.

„Nechceme, aby v spoločnosti tu zaznel hlas, že biť ženy za istých okolností je v poriadku, no nie je. Biť ženy za žiadnych okolností nie je v poriadku,“ myslí si poslanec NR SR a predseda strany Demokrati Eduard Heger.

Aj napriek tomu, že viaceré strany násilie na ženách odsudzujú, podpísať sa pod návrh na mimoriadnu schôdzu jej predsedovia nehrnú. Napríklad Richard Sulík (SaS) doteraz jednoznačne neodpovedal, či pokus o odvolanie podporí. Jeho poslanci dostali zelenú kartu.

„Pokiaľ mám informáciu, tak sa podpísala, alebo plánuje podpísať Mária Kolíková, Vlaďka Marcinková, myslím si, že Ondrej Dostál. O ďalších poslancoch neviem, ale je to možné, lebo pokiaľ máme zelenú kartu, ja to ďalej nezisťujem,“ povedal poslanec NR SR a predseda strany SaS Richard Sulík.

„Niektorí naši poslanci tento návrh podpísali. Ja osobne ten návrh nepodpíšem, pretože si myslím, že už by sme sa to tu teraz nemali snažiť nejakým spôsobom manipulovať voľbami. Mám podozrenie, že to čo sa deje, je v záujme niekoho, kto to zboku trošku manipuluje,“ vysvetlil poslanec NR SR a líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Niektorí čakajú, že odstúpi sám

Strany Smer-SD a Hlas-SD RTVS na otázku RTVS, či podporia schôdzu a prípadné odvolanie Kollára z funkcie priamo neodpovedali. Očakávajú, že predseda parlamentu odstúpi sám.

„Tento problém asi nie je súvisiaci s výkonom funkcie, ale je to skôr morálno-etický problém a stal sa pred deviatimi alebo dvanástimi rokmi. Myslím si, že keď by mal odstúpiť, malo by to byť jeho osobné rozhodnutie,“ dodal poslanec NR SR a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

„Pán Kollár by mal svojim odstúpením zabrániť akejkoľvek fraške a nedôstojnosti na pôde národnej rady,“ uviedol hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

„Keď vyzbierajú 30 podpisov, zvolám schôdzu a budem čeliť tomu odvolávaniu. Ale určite sa k tomu postavím absolútne čelom a budem chcieť, aby celé Slovensko vedelo, že ma odvolávajú preto, že som chránil život a zdravie svojho jednoročného dieťaťa,“ dodal Kollár.

Demokrati chcú chýbajúce podpisy vyzbierať v utorok (27. 6.) počas rokovania parlamentu. Ak sa im to podarí, predseda musí mimoriadnu schôdzu o vlastnom odvolávaní zvolať do siedmich dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko