Na hlavný obsah

Pri pobreží Austrálie sa objavila vzácna biela veľryba

Môže to byť vracajúci sa vráskavec Migaloo.

Pri pobreží Austrálie sa objavila vzácna biela veľryba
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/BAN BURNS

Pri pobreží austrálskeho štátu Queensland bola už druhýkrát tento mesiac videná biela veľryba. Uviedol to denník The Guardian, podľa ktorého sa ihneď vynorili otázky, či ide o vráskavca dlhoplutvého pomenovaného Migaloo, ktorého pri východoaustrálskom pobreží nevideli tri roky. Prvýkrát sa tu objavil v roku 1991.

Bielu veľrybu plávajúcu oceánom smerom na sever nakrútil v piatok (16. 6.) turista, ktorý prelietal nad Veľkým bariérovým útesom. Oblasťou každoročne migrujú tisíce vráskavcov z Antarktídy do teplejších vôd, kde sa pária.

Migaloo, jediný známy biely zástupca v populácii vráskavcov vyskytujúcich sa pri východoaustrálskom pobreží, bol prvýkrát videný pri Byron Bay roku 1991, keď mal odhadom asi dva roky. Odvtedy ho v regióne príležitostne pozorovali, naposledy v roku 2020 pri prístave Port Macquarie.

Odber vzoriek tkaniva Migalooa v roku 2004 potvrdil, že jeho chýbajúca pigmentácia je dôsledkom albinizmu. Vláda štátu Queensland dala Migalooa pod zvláštnu ochranu, po strate čipu ale zviera nikto nevidel.

„Zábery naznačujú, že ide o bielu veľrybu, ale nemôžeme to potvrdiť na 100 percent,“ vyhlásila expertka na veľryby Vanessa Pirottaová z Macquarieskej univerzity v Canberre. Podľa nej možno niekedy Migalooa zameniť za veľrybu plávajúcu na chrbte a odhaľujúcu biele brucho alebo veľrybu, ktorá má do veľkej miery biele sfarbenie.

Riaditeľ Projektu Oceania Wally Franklin uviedol, že Migaloo má na chrbte dva charakteristické hrboly a na chvoste unikátne vrúbkovanie.

„V Hervey Bay sme naposledy Migalooa zbadali v roku 1998, keď mal asi deväť rokov. Spieval a my sme tú pieseň nahrali, „uviedol Franklin. Podľa neho je len malá pravdepodobnosť, že by albinizmom trpeli aj potomkovia tohto vráskavca. Tí budú mať okrem jeho génov aj gény matky, píše The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet