Na hlavný obsah

Putin v spore medzi armádou a vagnerovcami podporil ministra obrany Šojgua

Žoldnieri sa tak možno dostanú pod kontrolu ministerstva.

Putin v spore medzi armádou a vagnerovcami podporil ministra obrany Šojgua
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimír Putin sa zapojil do sporu medzi armádou a súkromnou žoldnierskou Vagnerovou skupinou Jevgenija Prigožina. Podporil plány ministra obrany Sergeja Šojgua.

Ten chce, aby všetky tamojšie nájomné žoldnierske skupiny podpísali do konca tohto mesiaca zmluvu s ministerstvom obrany. Dostanú sa tak pod jeho kontrolu. Šéf najvplyvnejšej skupiny vagnerovcov, ktorý dlhodobo spochybňuje ruské velenie, to odmieta.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil všetkým ruským „dobrovoľníckym formáciám“, aby do 1. júla podpísali oficiálne zmluvy s ministerstvom obrany.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

„Jevgenij Prigožin to okamžite chápe ako poleno, ktoré mu minister hádže pod nohy. A teda rovno hlasno vyhlásil, že ani on sám ani jeho ľudia nič také podpisovať nebude. Rokuje vždy s generálom Surovikinom,“ dodal.

V zverejnenom dokumente sa neuvádza, o ktoré „dobrovoľnícke jednotky“ ide. Je alebo nie je to teda šach-mat Jevgenijovi Prigožinovi? Niektorí analytici vravia, že nie. Argumentujú, že podobné začlenenie polovojenských jednotiek sa udialo v januári aj na okupovanom Donbase.

Libor Dvořák, však pripomína, že líder žoldnierov z Vagnerovej skupiny bez servítky kritizuje vedenie ruskej armády. „Povedal by som, že v tomto prípade sa pán minister Šojgu, samozrejme, pokúša takpovediac aspoň mierne spútať Prigožinove ambície,“ vyhlásil.

Spoločné dovolenky Šojgu a Putina

Zmluvu, ktorú líder Vagnerovcov odmieta, už však podpísali Čečenské dobrovoľnícke jednotky a to je ďalší tlak na ukážku lojality Kremľu. Lenže ani Sergej Šojgu, ktorý otvoril tento neviditeľných druhý front, si podľa komentátora zjavne nie je istý svojim postavením.

Skutočné úspechy na ukrajinskom fronte sa nedostavujú a minister Šojgu je vlastne – ústami Prigožina – hlavným vinníkom tohto stavu. A minister obrany tak nutne musí mať obavu z to, aby prezident Putin náhodou Prigožina nevyslyšal a z jeho úradu ho neodstránil.

Ruský prezident plány ministerstva zatiaľ podporil. So Sergejom Šojguom kedysi trávili spoločné dovolenky na Sibíri. Hovorilo sa, že prezident sa postaral aj o to, aby sa tento muž, ktorý nemal za sebou veľkú vojenskú kariéru, postavil do čela rezortu obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál