Na hlavný obsah

Šéf vagnerovcov údajne ponúkol Ukrajine, že jej prezradí pozície ruských jednotiek, pod jednou podmienkou

Stalo sa tak ešte v januári.

Šéf vagnerovcov údajne ponúkol Ukrajine, že jej prezradí pozície ruských jednotiek, pod jednou podmienkou
Ilustračná snímka - Jevgenij Prigožin. Foto: Twitter

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v januári Ukrajine ponúkol, že jej prezradí pozície ruských jednotiek, ak Kyjev stiahne svojich vojakov od Bachmutu, tvrdí denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na uniknuté americké dokumenty.

O východoukrajinský Bachmut, ktorý sa stal jedným zo symbolov vojny, vedú Ukrajina a Rusko mnohomesačné boje. Veľkú časť ruských jednotiek tu tvorí práve žoldnierska Vagnerova skupina.

„Koncom januára, keď jeho žoldnierske jednotky zomierali po tisícoch v boji o zničené mesto Bachmut, urobil majiteľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin Ukrajine mimoriadnu ponuku,“ píše americký denník. Podľa neho Prigožin Kyjevu ponúkol informácie o ruských pozíciách, ktoré by potom Ukrajina mohla využiť na útok na nich.

Prigožin sa opakovane dostáva do sporov s ruským ministerstvom obrany a vedením ruskej armády, ktoré obviňuje z nedostatočnej podpory vagnerovcov.

Ponuku vraj Prigožin urobil cez svoje kontakty vo vedení ukrajinskej vojenskej rozviedky, s ktorou počas vojny potajomky komunikuje. Kyjev ale jeho návrh odmietol, uvádza WP s odvolaním sa na utajené americké dokumenty. Tie sa objavili na komunikačnej platforme Discord.

Akých ruských jednotiek sa Prigožinova ponuka týkala, nie je zrejmé. To, že Prigožin niekoľkokrát rokoval s ukrajinskou rozviedkou, ale denníku potvrdili dvaja ukrajinskí činitelia. Podľa jedného z nich Kyjev ponuku odmietol, pretože šéfovi vagnerovcov neverí.

Stovky amerických vládnych a vojenských dokumentov na sociálne siete podľa vyšetrovateľov nahral americký gardista Jack Teixeira, ktorému teraz hrozí dlhoročný trest väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet