Na hlavný obsah

Roosveltova nemocnica tento rok eviduje prvé uhryznutie vretenicou. Ženu uhryzla cestou z práce

Ide o jediného jedovatého hada žijúceho na Slovensku.

Roosveltova nemocnica tento rok eviduje prvé uhryznutie vretenicou. Ženu uhryzla cestou z práce
Na ilustračnej snímke vretenica. Foto: RTVS

Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici tento rok eviduje prvé uhryznutie vretenicou. Najviac takýchto prípadov je ročne zaznamenaných práve na strednom Slovensku. Vretenica severná je jediným jedovatým hadom žijúcim na území Slovenska.

Napriek tomu, že je vretenica veľmi plachá, národné toxikologické centrum ročne eviduje na Slovensku niekoľko desiatok uhryznutí. Jedným z tohtoročných prípadov je aj mladá žena, ktorú jedovatý had uhryzol na ceste z práce.

Uhryznutiu vretenicou sa venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

„Bola prijatá na pozorovanie, jej stav však nebol vážny a bola následne prepustená domov,“ uviedla hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

Odborníci preto upozorňujú, že s vretenicou sa možno stretnúť aj na sídlisku v mestských častiach.

„Je to spôsobené tým, že to sídlisko sa nachádza v blízkosti vhodných biotopov kde sa tá vretenica vyskytuje prirodzene./ Na juhozápade a juhovýchode Slovenska sa vretenica nevyskytuje takmer vôbec,“ povedal koordinátor monitoringu zo Štátnej ochrany prírody SR Andrej Saxa.

Najvyšší výskyt vretenice je na severe stredného Slovenska a to v predovšetkým v Nízkych a vo Vysokých Tatrách a v Malej či vo Veľkej Fatre.

„Jedové žľazy má prispôsobené na lov koristi, na drobné zemné cicavce. Toho jedu má však pomerne málo,“ dodal Saxa.

Práve z toho dôvodu sa bežné uhryznutie vretenicou u zdravého človeka vážnymi až fatálnymi následkami nekončí. Ohrození sú však seniori a ľudia s oslabenou imunitou. Podľa lekárov je kľúčová prvá pomoc.

„Ranu treba sterilne prekryť, neodporúča sa nejaké narezávanie rany alebo extrakcia jedu. Keď vás had uštipne, tak ten jed sa začne už vstrebávať,“ spresnil primár detského urgentného príjmu v Banskej Bystrici Milan Galko.

Ľudia by sa mali vyhnúť aj chladeniu rany či podávaniu liekov proti bolesti. Uhryznutého vretenicou trebaé čo najskôr transportovať do nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny