Na hlavný obsah

Rozlúčková TdF Petra Sagana štartuje už zajtra

Príležitostí na triumf pre šprintérov bude menej ako po minulé roky.

Rozlúčková TdF Petra Sagana štartuje už zajtra
Na archívnej snímke slovenský cyklista Peter Sagan pred 4. etapou na Tour de France. Foto: ČTK/Panoramic

V prvý júlový deň odštartuje v Bilbau jubilejná 110. edícia legendárnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorá bude posledná pre Petra Sagana.

Tridsaťtriročný Slovák sa vo farbách domáceho tímu TotalEnergies pokúsiť pridať ďalší k dvanástim etapovým triumfom, ktoré počas kariéry na podujatí nazbieral.

V boji o najcennejší dres stoja nad všetkými ostatnými dvojnásobný víťaz Tadej Pogačar zo Slovinska a obhajca prvenstva Jonas Vingegaard z Dánska. Práve medzi nimi sa očakáva najväčší súboj o slávny „maillot jaune“, no zuby si naň brúsia i ďalší.


Tour odštartuje už 25. raz mimo Francúzka a druhýkrát v Španielsku. V roku 1992 sa „Grand Départ“ konal v San Sebastiane, teraz to bude o pár kilometrov ďalej v inej baskickej metropole Bilbau.

V hornatom regióne sa pôjdu úvodné tri etapy a budú mať kopcovitý profil. Hneď na úvod tak dostanú šancu úniky, silní klasikári, no môže dôjsť už aj k súbojom o žltý dres. Až v tretej etape, ktorá privedie pelotón do francúzskeho Bayonne, pôjdu do hry aj šprintéri.

Na cyklistov čaká jedna z najnáročnejších trás v kopcoch za posledné roky a počas troch týždňov a 3404 km budú bojovať vo všetkých piatich veľkých pohoriach Francúzska – Pyrenejách, Vogézoch, Centrálnom masíve, Jure i Alpách.

Na programe je len jedna časovka na 22,4 km a aj tá má kopcovitý profil. Osem etáp je v rozpise rovinatých, ale polovica z nich je vhodná viac pre klasikárov ako šprintérov.

Súboj medzi Pogačarom a Vingegaardom

Očakáva sa veľký súboj medzi Pogačarom a Vingegaardom. Dvadsaťštyriročný Slovinec ťahal vlani za kratší koniec, keď ho Dán spolu s tímovým kolegom Primožom Rogličom zlomili neustálymi útokmi v 11. etape a víťaz z rokov 2020 a 2021 nabral rozhodujúcu stratu, ktorú už nedokázal zmazať.

Do konca roka potom už štartoval len na jednodňových pretekoch a klasikách, keď vyhral GP Montreal a Okolo Lombardska. Do tejto sezóny si priniesol skvelú formu a zaknihoval už 14 triumfov, vrátane celkových na Andalúzii a Paríž-Nice, pričom mu mimoriadne vyšla klasikárska časť.

Pogačar ovládol Okolo Flámska, Valónsky šíp aj Amstel Gold Race a na Miláno – San Remo skončil štvrtý. Koncom apríla však spadol na Liége-Bastogne-Liége a zlomil si zápästie. Znovu pretekal až minulý týždeň, keď na domácom šampionáte vyhral časovku aj hromadné preteky.

„Musím povedať, že zranenie prišlo v perfektnom čase. Samozrejme, nechcel som, aby sa to stalo, ale mal som pred sebou dlhú prestávku a tak som pauzoval ešte o kúsok dlhšie. Na trenažéri som pokračoval už týždeň po zranení, na ceste som už niekoľko týždňov a cítim sa dobre. Nemal by s tým byť problém,“ uviedol.

V zostave SAE Team Emirates mu budú v kopcoch pomáhať najviac Brit Adam Yates a jeho tradičný domestik Rafal Majku z Poľska. „Máme veľmi dobrý tím a keď chcete vyhrať, musíte si na 100% veriť. Bude tam veľká konkurencia, ale na najväčších pretekoch to tak je vždy,“ povedal Pogačar pred sobotňajším štartom v Bilbau.

Vingegaard bez zvučných mien

Jeho hlavný konkurent Vingegaard má za sebou taktiež výbornú prvú polovicu sezóny, v ktorej síce v priamom súboji na Paríž-Nice prehral a skončil tretí, ale inak zaknihoval dvanásť triumfov vrátane celkových na pretekoch O Gran Camino, Okolo Baskicka a po dominantnom výkone na Criterium du Dauphine.

Vingegaard má v tíme päť kolegov, ktorí mu vlani pomohli k celkovému triumfu. Okrem Wouta van Aerta sú to Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Sepp Kuss a Nathan Van Hooydonck. V zostave Jumbo-Visma absentujú zo zvučných mien dve.

Slovinec Primož Roglič uprednostnil po triumfe na Giro d´Italia odpočinok a Steven Kruiswijk utrpel po tvrdom páde na Dauphine fraktúru panvy a kľúčnej kosti.

Pri ich neúčasti prišli otázky, či to nepoškodí Dánove šance na obhajobu, no Vingegaard už ukázal, že dokáže vyhrávať aj sám. Naposledy na Dauphine, kde sa nespoliehal na silu Jumbo-Visma a postupné zvyšovanie tempa, ale svojimi útokmi nedal súperom šancu.

I keď má „zdržanlivejší štýl“ ako jeho súper, ktorý je podľa mnohých odborníkov najväčší talent a najuniverzálnejší cyklista súčasnosti, a jeho primárna stratégia je stále útočiť. Vo vzájomnom súboji na Tour majú obaja po jednom triumfe a tretie dejstvo sľubuje znovu skvelé divadlo.

Ďalšie úlohy v ňom bude hrať niekoľko menších favoritov, no to, aké majú šance, zhrnul za všetkých Austrálčan Ben O’Connor z AG2R, tretí na Dauphine: „Ak bude Jonas jazdiť takto, tak veľa šťastia…“

Premiéra pre Hindleya

Premiéru na Tour si odkrúti Jai Hindley v drese Bory. Dvadsaťsedemročný pretekár vlani vyhral Giro a skončil desiaty na Vuelte. Tento rok sa dlhšie dostával do formy, no na Dauphine skončil na štvrtej priečke.

Španiel Mikel Landa z Bahrajnu-Victorious absolvuje už svoju šiestu Tour, pričom najvyššie bol štvrtý v rokoch 2017 a 2020. O’Connor obsadil rovnakú pozíciu pred dvoma rokmi. Ďalší Španiel Enric Mas z Movistaru bol najlepšie piaty.

Domáce farby budú v boji o špicu hájiť štvrtý z vlaňajška David Gaudu (Groupama-FDJ) a Romain Bardet (DSM), z Talianov by mohol prekvapiť Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Otázna je hierarchia v tíme Ineos, Daniel Martinez v úvode sezóny vyhral Okolo Algavre, no potom sa už do TOP 10 celkovo nedostal a v poslednej etape Dauphine sa prepadol zo 6. až na 23. miesto.

Po dvoch rokoch sa na Tour vrátil šampión z roku 2019 Egan Bernal, ktorý po ťažkom zranení skončil 8. na Okolo Maďarska aj Okolo Romandie a 12. na Dauphine. Do celkového poradia by mohol prehovoriť aj Thomas Pidcock.

Príležitosti pri šprintérov pomenej

Drámu sľubujú aj súboje na cieľovej páske, i keď šancí pre klasických šprintérov bude pomenej. Vo viacerých zvlnených etapách budú bojovať klasikári, ktorí by mali mať najväčšiu šancu aj na zelený dres.

Medzi nimi hlavne Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) či Julian Alaphilippe (QuickStep). Na rovinaté etapy si brúsi zuby nabité pole, v ktorom sú Jasper Philipsen (Alpecin), Fabio Jakobsen (QuickStep), Dylan Groenewegen (Jayco-Alula), Caleb Ewan (Lotto-Dstny), Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) či Biniam Girmay (Wanty-Gobert).

Derniéra pre velikánov

O etapové vavríny chcú zabojovať aj dvaja velikáni Tour z uplynulých rokov, ktorých čaká derniéra. Okrem Sagana končí aj Mark Cavendish. Tridsaťosemročný Brit (Astana-Qazaqstan) túži prekonať rekord v počte etapových triumfov (34), o ktorý sa delí s legendárnym Eddym Merckxom. Tento rok zaknihoval len jedno víťazstvo, ale veľké, keď vyhral záverečnú etapu Gira.

Naopak, Sagan čaká na triumf už vyše roka a nedosiahol ho ani na domácom šampionáte. V nedeľu v Tlmačoch prehral s Matúšom Štočkom, keď v hromadnom špurte vo veľkej rýchlosti spadol a odniesol si aj šrámy.

Nie je jasné, či obmedzia aj jeho výkon na Tour. Trojnásobný majster sveta si na slávnych pretekoch pripísal dvanásť etapových vavrínov a rekordných sedem zelených dresov. „Pokúsim sa odjazdiť Tour čo najlepšie a získať víťazstvo v nejakej etape,“ povedal.

Cyklisti s covidom nemusia automaticky odstúpiť

Po dvoch rokoch pandémie sa organizátori nevyhli problémom s koronavírusom ani vlani, keď sa tesne pred pretekmi i počas nich muselo odhlásiť vyše 30 pretekárov. Teraz, zdá sa, je situácia už oveľa lepšia a zatiaľ sa neroztrhlo vrece s pozitívnymi testami.

No strašiak covidu je stále vo vzduchu, čo ukázala aj prvá Grand Tour sezóny. Z tohtoročného Gira muselo po pozitívnych testoch odstúpiť okolo 20 pretekárov. Medzi nimi boli aj najväčší favoriti a držiteľ ružového dresu Remco Evenepoel.

V Taliansku tak počas pretekov opäť zaviedli opatrenia proti šíreniu. Na tohtoročnej Tour však cyklisti, ktorí budú mať pozitívny test na Covid-19, nebudú musieť automaticky odstúpiť z pretekov.

V stredu to uviedla Medzinárodná cyklistická únia (UCI). Organizátori 110. ročníka už nevyžadujú zdravotné a očkovacie preukazy ani negatívne testy na Covid-19.

Ak bude mať jazdec alebo člen tímu pozitívny test, tak bude rozhodnutie o jeho vylúčení alebo izolácii na lekárovi tímu, koordinátorovi TdF pre koronavírus a lekárskom riaditeľovi UCI.

Usporiadatelia by mali dbať na zdravie pretekárov

Pred Tour zasiahla pelotón iná nečakaná a smutná správa. Na podujatí Okolo Švajčiarska podľahol domáci Gino Mäder zraneniam, ktoré utrpel v piatej etape. Dvadsaťšesťročný Mäder spoločne s Američanom Magnusom Sheffieldom spadli počas zostupu z Albulapassu a skončili hlboko pod úrovňou vozovky.

Nehoda sa stala v nebezpečnom zjazde do cieľa, kde pretekári dosahovali rýchlosť až sto kilometrov za hodinu. Organizátori si následne vyslúžili ostrú kritiku a viacero pretekárov vyzvalo usporiadateľov ďalších podujatí, aby dbali viac na zdravie cyklistov. „Bicykle sú oveľa rýchlejšie a miera súťaživosti sa dostala na nevídanú úroveň.

Keď sa tieto faktory skombinujú, podstatne sa zvýši aj riziku,“ uviedol bývalý cyklista a súčasný prezident Únie pretekárov Adam Hansen. Podľa neho sa uvažuje aj o tom, že sa v nebezpečných zjazdoch popri cestách budú používať siete ako pri lyžovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport