Na hlavný obsah

VIDEO: Novým majstrom Slovenska v cestnej cyklistike sa stal Štoček, Sagan pri svojej rozlúčke v cieli spadol

Štoček pred tým triumfoval aj v časovke.

VIDEO: Novým majstrom Slovenska v cestnej cyklistike sa stal Štoček, Sagan pri svojej rozlúčke v cieli spadol
Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike Foto: TASR

Matúš Štoček získal svoj premiérový titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike v pretekoch jednotlivcov. Na nedeľnom spoločnom šampionáte SR a ČR v Tlmačoch triumfoval v záverečnom špurte pred obhajcom prvenstva z predchádzajúcich dvoch ročníkov Petrom Saganom, ktorý po dojazde do cieľa spadol. Tretí skončil Lukáš Kubiš.

Záver pretekov a pád Petra Sagana:

Pre Sagana (TotalEnergies) to bol posledný štart na národnom šampionáte, keďže po tejto sezóne ukončí profesionálnu kariéru na ceste. Na budúci rok by sa chcel predstaviť v horskej cyklistike na OH v Paríži.

Víťazný Štoček ukončil od roku 2011 trvajúcu hegemóniu Saganovcov na MSR – osemkrát ich vyhral Peter (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2018, 2021 a 2022) a štyrikrát Juraj (2016, 2017, 2019 a 2020). Juraj Sagan už svoju aktívnu kariéru ukončil.

Štoček s cenným double

Štoček (ATT Investments) zaznamenal v Tlmačoch zlaté double, keď predtým triumfoval aj v časovke elite. Sagan dosiahol doteraz posledné víťazstvo na predchádzajúcom národnom šampionáte 26. júna minulého roka v českom stredisku Mladá Vožice. Od budúcej soboty čaká trojnásobného majstra sveta derniéra na Tour de France, kde získal sedemkrát zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

V nedeľu čakalo na jazdcov sedem okruhov s dĺžkou 32,8 km v okolí Tlmáč. Okrem Sagana bolo na štarte 43 slovenských pretekárov, na českej strane obhajoval titul Matěj Zahálka (Elkov-Kasper).

Diváci boli už v úvodnej časti svedkami viacerých pádov i snahy o úniky, výraznejší sa podaril až v treťom okruhu dvojici Richard Habermann (Sparta Praha) a Viktor Padělek (Favorit Brno), ktorí mali po 80 km k dobru 3:30 min na pelotón. Ich náskok sa potom zmenšoval a v polovici trate sa pole jazdcov rozdelilo na tri skupiny, keďže dvojicu v úniku rozšírilo viacero ďalších pretekárov.

Rozhovor s novým majstrom Slovenska:

Ataky z balíka pokračovali, do ďalšieho úniku sa dostali českí jazdci Jan Lukeš (Elkov-Kasper) a Martin Voltr (RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol). Ich náskok narástol na viac ako dve minúty, pelotón však kontroloval situáciu a na jeho čele sa objavovali aj slovenskí favoriti Peter Sagan a Matúš Štoček (ATT Invemstments).

Únik skončil v predposlednom kole, vpredu sa onedlho ocitla ďalšia trojčlenná skupina Michael Boroš (Elkov-Kasper), Daniel Turek (ATT Investments) a Michael Kukrle (Felbermayr Simplon Wels), no aj ich konkurenti dostihli.

Žiadny z atakov v záverečnom siedmom kole už nebol úspešný a tak sa rozhodovalo v hromadnom špurte. V ňom Štoček tesne predstihol Sagana, s ktorým skončil po kolízii na zemi aj Čech Pavel Bittner. Tretí zo Slovákov bol v cieli Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica), český titul vybojoval Matthias Vacek (Trek-Segafredo).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport