Na hlavný obsah

Seniorov v Dolnom Kubíne vozí „cyklorikša“. Pomáha im dostať sa na miesta, kam už po vlastných nevládzu

Dopravný prostriedok si však centrum pre seniorov musí požičiavať.

Seniorov v Dolnom Kubíne vozí „cyklorikša“. Pomáha im dostať sa na miesta, kam už po vlastných nevládzu
Seniori v cyklorikši. Foto: RTVS

Tam, kde už nedokážu ísť po vlastných, pomáha rikša. Dobrovoľníci, študenti či zamestnanci centra sociálnych služieb v Dolnom Kubíne vozia klientov na bicykli. Bicykel s dodatočným miestom na sedenie si však požičiavajú. Na vlastný nemajú peniaze.

Mária Dzúriková má 76 rokov. Je klientkou centra sociálnych služieb. Na jazde mimo areálu domova bola dvakrát. „No to je veľmi výborná vec. Máme taký zážitok, aj sa tak odreagujeme na zdravom vzduchu,“ hovorí pani Mária.

Byť na vzduchu a cítiť vietor vo vlasoch je pre staršie generácie často nedosiahnuteľné. Jazdou na bicykli s rikšou sa vedia vrátiť na známe či menej známe miesta.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Erik Vrábel:

„Dostávajú sa von mimo centra, priamo do mesta, mimo mesta a zároveň nadväzujú nové vzťahy. Ide tu o generačné prepojenie rôznych generácii, či už sú to seniori, alebo dobrovoľníci, ktorí ich vozia,“ povedala riaditeľka centra Soňa Miháliková.

Centrum si tento dopravný prostriedok požičiava na jeden mesiac v roku. Každý deň sa tak klienti dostanú do ulíc mesta, za kultúrou, do kaviarne či na úrady.

„Vzhľadom na to, že mnohí z nich majú problém s chôdzou, tak toto im nahrádza nohy. Tým pádom, že si sadnú do rikše, tak vidia veľmi veľa vecí. Sú nadšení, pozitívne naladení, s úsmevom sa vracajú naspäť do zariadenia,“ dodala Miháliková.

Rikša s potrebným vybavením stojí bezmála 15-tisíc eur. Na jej zakúpenie centrum peniaze nemá, a preto vyhlásilo zbierku. Ak sa mu podarí získať dostatok financií, rikšu chce kúpiť a využívať ju celoročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny