Na hlavný obsah

Škola umeleckého priemyslu v Kreminci zatvára svoje brány. Lúčili sa s ňou bývalí učitelia a absolventi

Fungovala 57 rokov.

Škola umeleckého priemyslu v Kreminci zatvára svoje brány. Lúčili sa s ňou bývalí učitelia a absolventi
Bývalí absolventi a učitelia zhotovili končiacej škole v Kremnici pamätník. Foto: RTVS

V Kremnici sa v piatok (23. 6.) absolventi a bývalí učitelia lúčili so Školou umeleckého priemyslu (ŠUP). Tá v meste fungovala 57 rokov. Ku koncu minulého roka prestal zriaďovateľ platiť účty za energie a bolo jasné, že skončí. Žiaci posledného ročníka maturovali na iných školách.

Umelecká škola vychovala za desaťročia množstvo úspešných výtvarníkov, dizajnérov, umeleckých rytcov, kováčov či zlatníkov. Mnohí z nich prišli dať škole posledné zbohom a zaspomínať na jej zašlú slávu.

Rozlúčku so Školou umeleckého priemyslu mapoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

„Pomaličky sa tu stretávame a ľudia prichádzajú so slzami v očiach. My tu poslednýkrát kujeme. Chceme Kremničanom ešte trošku pripomenúť tie zvuky, ktoré sa za tých 57 rokov každý deň ozývali z týchto okien,“ povedal umelecký kováš a absolvent ŠUP Michal Kačmár.

Súkromník zo Švédska si v 2011-tom prenajal školu od Banskobystrického samosprávneho kraja na 15 rokov. Zaväzoval sa, že ju zveľadí a preinvestuje státisíce eur. Koncom minulého roka ju zatvoril. Ondrej Ďurian učil na škole 42 rokov, v tých posledných škola upadala.

„Zhoršovalo sa to – bolo stále menej a menej žiakov, a zrejme nikto sa s tým nezaoberal do takej miery, že by sa to nejako ustálilo alebo zmenilo,“ skonštatoval Ďurian

„Je veľmi veľká škoda tejto školy, keďže bola veľmi jedinečná na Slovensku,“ uviedla umelecká kováčka Andrea Kosecová. „Čo sa týka môjho odboru, kovorytectva, tak ja som dostal podľa mňa úplnú špičku. Bolo to dosť na úrovni,“ zhodnotil kovorytec Michal Fischer.

Bývalí absolventi zhotovili symbolický pomník, ktorý umiestnia na kopci nad Kremnicou. „Nie je to rakva, je to časová schránka. Dovnútra sa dajú všetky vlajky zaniknutých odborov, historické predmety, insígnie zo školy, a bude to zároveň pomník tejto školy,“ vysvetlil Kačmár.

Nejasná budúcnosť diel

Stále sa nevyriešilo vyriešené, čo sa stane s dielami bývalých študentov, ktoré v škole zostali.

„Ja vidím problém v ľahostajnosti úradov, keď prenajali na 15 rokov túto inštitúciu súkromnému investorovi, ktorý neodborným riadením a sporným hospodárením, dostal školu do zložitých krízových situácií, ale dotknuté úrady, inšpekcie a vôbec akékoľvek audity ako keby podľa mňa zlyhávali,“ dodal Boris Belan, priemyselný dizajnér a absolvent ŠUP.

Banskobystrický samosprávny kraj ako majiteľ budov školy dal zriaďovateľovi, ktorý je aktuálne v konkurze, výpoveď len pred pár týždňami. Objekty školy chce ponúknuť na verejnoprospešný účel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny