Na hlavný obsah

Sladidlo aspartám, ktoré sa používa v žuvačkách či nápojoch, zaradia na zoznam karcinogénov

Nevie sa, aké množstvo látky je bezpečné skonzumovať.

Sladidlo aspartám, ktoré sa používa v žuvačkách či nápojoch, zaradia na zoznam karcinogénov
Na snímke si muž sladí nápoj umelým sladidlom. Foto: Unsplash

Jedno z najpoužívanejších umelých sladidiel na svete aspártam bude označené za „potenciálne rakovinotvornú“ látku. Podľa zdrojov agentúry Reuters sa v tomto zmysle v júli vyjadrí Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá pôsobí pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Látka sa používa na sladenie žuvačiek alebo sýtených limonád, vrátane Coca-Coly light, dodáva agentúra. Výrobcovia sladidiel prácu IARC kritizujú. Posudok IARC má na základe všetkých zverejnených dôkazov posúdiť, či určitá látka predstavuje potenciálne riziko alebo nie.

Závery IARC nehovoria, aké množstvo výrobku alebo látky môže človek bezpečne skonzumovať. K tomu sa vyjadruje iný expertný výbor WHO, ktorý sa zameriava na prídavné látky v potravinách (JECFA). Kľúčové sú aj výroky národných regulačných orgánov.

Stanovisko IARC však ovplyvňuje verejnú mienku a môže prispieť k tlaku na výrobcov dotknutých potravín. Podobné vyhlásenia IARC v minulosti pri rôznych látkach vyvolali medzi spotrebiteľmi obavy z ich používania. Viedla tiež k súdnym sporom a prinútila výrobcov prepracovať receptúry a používať alternatívy kritizovaných látok.

Napríklad v roku 2015 označila IARC herbicíd glyfosát za „pravdepodobne rakovinotvorný“, čo malo dopad na mnoho firiem.

Možnou škodlivosťou aspartámu sa aktuálne zaoberajú oba spomínané orgány. Svoje stanoviská uverejnia v ten istý deň, 14. júla. Podľa zdroja agentúry Reuters sa oba dokumenty budú vzájomne dopĺňať a budú predstavovať „prvý zásadný krok k pochopeniu rakovinotvornosti“.

Kritika od výrobcov sladidiel

Činnosť IARC kritizujú výrobcovia sladidiel. „IARC nie je orgánom pre bezpečnosť potravín a jej hodnotenie aspartámu nie je vedecky komplexné a je do veľkej miery založené na široko zdiskreditovanom výskume,“ uviedla Frances Huntová-Woodová, generálna tajomníčka Medzinárodnej asociácie výrobcov sladidiel.

Od roku 1981 JECFA uvádza, že aspartám je bezpečný, ak jeho spotreba nepresiahne isté denné limity. Pre človeka s hmotnosťou 60 kilogramov je táto hranica medzi 12 a 36 plechovkami diétnych limonád, číslo závisí od množstva aspartámu v nápoji.

Nahradenie aspartámu nie je jednoduché ani pre vyváženie chuti. Spoločnosť Pepsico odstránila aspartám z nápojov roku 2015, o rok neskôr ho vrátila späť a v roku 2020 ho opäť odstránila, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet