Na hlavný obsah

Španielsko Ukrajine dodá štyri tanky Leopard 2A, 20 obrnených transportérov a poľné nemocnice

Do jednej z nich plánuje vyškoliť aj ukrajinský personál.

Španielsko Ukrajine dodá štyri tanky Leopard 2A, 20 obrnených transportérov a poľné nemocnice
Ukrajinský vojak stojí pred budovou, ktorú zničil ruský raketový útok v meste Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok 15. júna 2023. Foto: TASR/AP

Španielsko Ukrajine dodá ďalšie štyri tanky Leopard 2A, 20 obrnených transportérov a väčší počet poľných nemocníc. Podľa vyhlásenia zverejneného na stránkach ministerstva obrany o tom vo štvrtok (15. 6.) na stretnutí krajín vojensky podporujúcich Ukrajinu informovala spojencov šéfka rezortu Margarita Roblesová.

„Ukrajina obhajuje spravodlivú vec, a preto má našu plnú podporu, a to nielen pri dodávkach materiálu, ale tiež pri výcviku vojakov,“ povedala Roblesová. Spresnila, že obrnené transportéry určené pre Ukrajinu pošle Španielsko 19. júna do Poľska. Doteraz takýchto obrnencov dodalo Kyjevu štyridsať. Tanky Leopard 2A4 sa v súčasnosti opravujú.

Medzi poľnými nemocnicami, ktoré Španielsko dodá Ukrajine, bude aj zariadenie Role 2+, ktoré môže zahŕňať urgentnú chirurgiu, zariadenia na stabilizáciu stavu zranených vojakov, laboratórne a farmaceutické zariadenia.

Kým nemocnicu pozostávajúcu z až 12 kontajnerov do krajiny zasiahnutej vojnou presunú, plánuje Španielsko vyškoliť ukrajinský personál, ktorý v nej bude pôsobiť.

Pomoc od Nemecka

Nemecko dodá Ukrajine ďalších 64 rakiet zem-vzduch pre systém protivzdušnej obrany Patriot. Oznámil to v piatok (16. 6.) šéf nemeckého rezortu obrany Boris Pistorius v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Toto rozhodnutie je dôležitou súčasťou poskytovania nepretržitej podpory ukrajinskej armáde, ktorá sa snaží oslobodiť svoje Ruskom okupované územia, povedal Pistorius. Dodal, že rakety budú Kyjevu dodané čo najskôr.

Systémy Patriot americkej výroby patria k najefektívnejším systémom protivzdušnej obrany, ktoré má Ukrajina k dispozícii, píše DPA.

Spojené štáty, Británia, Dánsko a Holandsko vo štvrtok oznámili, že Ukrajine spoločne poskytnú stovky rakiet do systémov protivzdušnej obrany i súvisiace systémy potrebné na ochranu kritickej infraštruktúry Ukrajiny a na zabezpečenie úspechu ukrajinskej protiofenzívy.

Dodávka rakiet sa už začala a mala by byť ukončená v priebehu niekoľkých týždňov, uviedli v spoločnom vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet