Na hlavný obsah

Pretrhnutie Kachovskej priehrady si vyžiadalo už takmer 30 obetí

Povodeň pokračuje v ústupe.

Pretrhnutie Kachovskej priehrady si vyžiadalo už takmer 30 obetí
Zaplavené ulice Chersonu. Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych po záplavách vyvolaných pretrhnutím Kachovskej priehrady na juhovýchode Ukrajiny vzrástol k štvrtku (15. 6.) na 28. Ruskom dosadená správa Chersonskej oblasti ohlásila nález ďalšieho mŕtveho, čím celková bilancia na ľavom brehu rieky Dneper dosiahla 18. Úrady na pravom, teda Ukrajinou kontrolovanom brehu, evidujú desať mŕtvych.

Hrádza Kachovskej priehrady sa pretrhla minulý týždeň v utorok (6. 6.). Odvtedy voda z obrovskej nádrže zatopila rozsiahle územia na oboch stranách dolného toku rieky Dneper. Kyjev a Moskva sa zo zničenia priehrady vinia navzájom.

Podľa ukrajinského krízového štábu povodeň pokračuje v ústupe, a to o 30 centimetrov za posledný deň. Stále zaplavených je 44 obcí, z toho 27 na Ukrajinou kontrolovanom brehu, uviedol šéf Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

Ukrajinskí záchranári evakuovali 2 782 ľudí, vrátane 309 detí a 80 osôb vyžadujúcich starostlivosť, oznámil Prokudin. Záchranné operácie sú podľa neho od prvého dňa pod neustálou ruskou paľbou.

V stredu (14. 6.) v Chersone utrpeli zranenia ostreľovaním dvaja dobrovoľní záchranári, z ktorých jeden bol humanitárny pracovník zo zahraničia, uviedol Prokudin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet