Na hlavný obsah

Infláciu zmierni aj zrušenie koncesionárskych poplatkov, tvrdí analytik. V máji k tomu prispeli obedy zadarmo

Inflácia bola stále nadpriemerná.

Infláciu zmierni aj zrušenie koncesionárskych poplatkov, tvrdí analytik. V máji k tomu prispeli obedy zadarmo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inflácia v máji 2023 ďalej zvoľňovala. Pomohol silný bázický efekt aj znovuzavedené obedy zadarmo na školách. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o spotrebiteľských cenách, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Inflácia sa podľa neho v máji v súlade zmierňovala podľa očakávaní, no držala sa na vysoko nadpriemerných dvojciferných úrovniach.

„Rast cien smerom nadol v máji ťahali lacnejšie pohonné látky, znovuzavedené obedy ‚zadarmo‘ pre žiakov škôl, ale aj postupné utlmovanie, respektíve stabilizácia rastu cien potravín, tovarov a bežných služieb, ktoré v medziročnom porovnaní zvýrazňuje silný bázicky efekt,“ spresnil.

Máj podľa neho potvrdil zmiernenie tlaku na zdražovanie potravín. Ceny potravín síce v porovnaní s aprílom v priemere zdraželi o 0,4 percenta, tento nárast sa však dá pripísať výlučne na vrub sezónny.

Po očistení o tradičnú sezónu ceny potravín druhý mesiac v rade klesali, tentoraz približne o pol percenta. V medziročnom porovnaní, podporené aj silným bázickým efektom, sa tak dynamika ich rastu výraznejšie zvoľnila z 26,1 percenta na 21,9 percenta.

Inflácia dosiahla svoj vrchol

Experti očakávajú, že inflácia svoj vrchol už dosiahla a zvoľňovanie dynamiky medziročného rastu bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Zmierňovanie medziročnej inflácie má naďalej podporovať najmä silný bázicky efekt.

„Väčšina položiek spotrebného koša by si však mohla ešte niekoľko mesiacov udržať stále nadpriemerné dynamiky zdražovania, výdatne podporované sekundárnymi efektami vyšších cien energií (ktoré sa prelievajú do cien len postupne) i stále relatívne napätým trhom práce,“ zdôraznil.

V júli podľa Koršňáka spomaľovanie inflácie podporí opäť aj zrušenie koncesionárskych poplatok. Administratívny krok politikov zníži infláciu o 0,3 percentuálneho bodu.

„I vďaka tomu by sa už v júli – auguste tak inflácia mohla spomaliť do jednociferných úrovní. V priemere by podľa našich prepočtov mala dosiahnuť 11,1 percenta a v závere roka by sa mohla pohybovať na úrovni okolo sedem percent,“ dodal Koršňák.

„Nateraz sa zdá, že jednocifernú mieru medziročného nárastu cien by sme mohli dosiahnuť už v úvode jesene. Dôležitým determinantom pre tento vývoj však bude rast miezd, ktoré sú dôležitou nákladovou položkou firiem a môžu tak za určitých okolností brzdiť pokles cien,“ doplnil Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

ŠÚ SR v stredu (14. 6.) informoval, že inflácia v máji 2023 klesla na úroveň 11,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb dokonca klesli o 0,1 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika