Na hlavný obsah

Trestné stíhanie vagnerovcov a Prigožina nezastavili, píšu ruské médiá

Dohoda, ktorú sprostredkoval Lukašenko, však hovorila o opaku.

Trestné stíhanie vagnerovcov a Prigožina nezastavili, píšu ruské médiá
Líder Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Ruská tajná služba FSB stále oficiálne vyšetruje šéfa Vagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina pre podozrenie z organizovania ozbrojenej vzbury, píše v pondelok (26. 6.) ruský denník Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Uviedol, že na to, aby FSB prijala iné rozhodnutie, uplynulo príliš málo času. Neskôr túto informáciu priniesli aj tri ruské štátne agentúry TASS, Interfax a RIA Novosti.

„Trestné konanie zastavené nebolo, vyšetrovanie pokračuje,“ povedal agentúre Interfax nemenovaný činiteľ z ruskej generálnej prokuratúry.

Trestné konanie proti Prigožinovi sa začalo v piatok (23. 6.) večer po tom, čo obvinil ruskú armádu, že ostreľovala pozície vagnerovcov, a oznámil, že vyráža „na pochod spravodlivosti“ na Moskvu proti vedeniu ruských ozbrojených síl.

Prigožin dlhodobo v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine kritizuje hlavne ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

V sobotu večer Prigožin pochod na Moskvu zastavil a oznámil, že sa jeho bojovníci sťahujú do táborov. Hovorca Kremľa povedal, že trestné konanie proti šéfovi vagnerovcov zastavili a ten, že odíde do Bieloruska.

Peskov tiež uviedol, že bojovníkov Vagnerovej skupiny, ktorí sa vzbury zúčastnili, vzhľadom na vojnové zásluhy stíhať nebudú,. Časť žoldnierov, ktorí sa pochodu nezúčastnili, podpíše zmluvy s ministerstvom obrany.

Čo sa stalo s Prigožinom?

O tom, kde sa Prigožin v súčasnosti nachádza, sa však nič nevie, podotýka ruskojazyčný servis BBC. Nevie sa ani, či sa jeho žoldnieri budú ďalej zúčastňovať bojov na Ukrajine a ich status zostáva nejasný, napísal napríklad server CNN, ktorý komunikoval s Prigožinovým tlačovým servisom.

„Všetky vaše otázky budú Jevgenijovi Vikotorovičovi (Prigožinovi) odovzdané. Všetkým posiela pozdravy a na otázky odpovie, keď bude mať k dispozícii riadne komunikačné prostriedky,“ píše sa v odpovedi.

Na kanáli Prigožina na Telegrame, kde sa v posledných týždňoch objavovalo až niekoľko príspevkov denne a kde v sobotu zverejnili viac ako desiatku hlasových odkazov, je od sobotného večera ticho.

Poslednou správou je potvrdenie Prigožina o tom, že sa jeho bojovníci sťahujú z pochodu na Moskvu. Rusko tvrdí, že ťaženie zastavila dohoda sprostredkovaná bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom. Prigožin dohodu nepotvrdil, pripomína CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet