Na hlavný obsah

Ukrajina hlási oslobodenie dvoch obcí v Doneckej oblasti

Zajali aj niekoľko ruských vojakov a príslušníkov proruských jednotiek.

Ukrajina hlási oslobodenie dvoch obcí v Doneckej oblasti
Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle s ukrajinskou vlajkou. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily oslobodili obec Blahodatne nachádzajúcu sa v Doneckej oblasti, časť ktorej okupuje Rusko. V nedeľu (11. 6.) zverejnili video zachytávajúce vztýčenie ukrajinskej vlajky na polorozpadnutej budove. Zajali aj niekoľko ruských vojakov a príslušníkov proruských jednotiek, informovali agentúry DPA a AFP.

Ruská armáda tvrdenie ukrajinskej strany bezprostredne nekomentovala. Ruskí vojenskí blogeri blízki Kremľu však informovali, že z Blahodatne sa vojaci stiahli, pretože sa obávali obkľúčenia.

Ukrajinská pohraničná stráž neskôr oznámila aj dobytie Neskučne, ďalšej obce v Doneckej oblasti, čo predtým avizovali už blogeri. Podľa nich bola oslobodená aj obec Lobkove v Záporožskej oblasti.

Ukrajinské ozbrojené sily už niekoľko dní podnikajú v rámci protiofenzívy rozsiahle útoky v Doneckej a Záporožskej oblasti s cieľom oslobodiť svoje okupované územia. Experti z amerického think-tanku Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už skôr informovali, že Ukrajina vo svojej protiofenzíve dosahuje menšie územné zisky.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v nedeľu povedala, že Rusko stiahlo svoje jednotky z Chersonskej oblasti, aby posilnilo kontingenty v iných častiach frontu, napríklad v Záporožskej oblasti a v okolí Bachmutu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet