Na hlavný obsah

Rusko v noci opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské územie

Letecký poplach úrady v noci vyhlásili vo väčšine ukrajinských oblastí.

Rusko v noci opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské územie
Ukrajinský vojak stojí pred budovou, ktorú zničil ruský raketový útok v meste Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok 15. júna 2023. Foto: TASR/AP

Rusko v noci na štvrtok (15. 6.) opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské územie, informujú miestne médiá s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Z mesta Kryvyj Rih na juhu krajiny hlásili jedného raneného.

Terčom úderu sa stala aj Odeská oblasť, ktorej správa informuje o zostrelení všetkých útočiacich dronov. Z Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny prichádzali v noci správy o explóziách, starosta neskôr informoval o zostrelení útočiacich bezpilotných lietadiel.

„Nepriateľ túto noc znovu zaútočil strelami na Kryvyj Rih. Zasiahol dva priemyselné podniky. Zranenili 38-ročného muža, ktorého v stredne ťažkom stave hospitalizovali,“ uviedol na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Protivzdušná obrana podľa neho jednu ruskú strelu zlikvidovala. Pri ruskom vzdušnom údere na Kryvyj Rih v noci na utorok tento týždeň zahynulo 12 ľudí.

Terčom ruského úderu sa stala znovu tiež Odeská oblasť na juhu krajiny. Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC z Odesy hlásili explózie. „Nepriateľ útočí na juh Ukrajiny pomocou bezpilotných lietadiel. Hrozí tiež raketový úder. Obranné sily pracujú,“ uviedlo južné operačné veliteľstvo armády. Hovorca odeskej vojenskej správy Serhij Bratčuk neskôr oznámil, že ukrajinská obrana podľa predbežných informácií „všetkých 13 dronov Šáhed“ zostrelila.

Na Odesu útočia opakovane

Odesa sa terčom ruských vzdušných útokov v poslednom čase stáva opakovane. V noci na stredu (14. 6.) úrady informovali o troch zabitých civilistoch, cez víkend tiež o troch obetiach, ďalší ľudia utrpeli zranenia.

V Charkove boli v noci na štvrtok počuť najmenej tri explózie, píše BBC. Starosta mesta Ihor Terechov ráno podľa serveru Ukrajinska pravda uviedol, že nočné výbuchy boli „výsledkom práce protivzdušnej obrany“. „Drony šáhed, ktoré leteli k mestu, blízko Charkova zostrelili,“ napísal na telegrame Terechov.

Letecký poplach úrady v noci vyhlásili vo väčšine ukrajinských oblastí. Rusi zaútočili na Ukrajinu riadenými strelami Ch-101, Ch-555 a dronmi Šáhed, uviedlo neskôr ukrajinské letectvo podľa agentúry Ukrinform. Zo štyroch riadených striel vypálených na Dnepropetrovskú oblasť podľa nich ukrajinská obrana zneškodnila jednu, ďalšie tri zasiahli priemyselné objekty. Všetkých 20 dronov, ktoré nepriateľ vypustil zo severu a juhu, bolo zničených, tvrdia vzdušné sily.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu sa zvyčajne nemôžu priamo nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet