Na hlavný obsah

Univerzita Mateja Bela zrejme čelí kyberútoku. Nefungujú webové stránky školy ani AIS

Hekeri mali zaútočiť na kritickú infraštruktúru univerzity.

Univerzita Mateja Bela zrejme čelí kyberútoku. Nefungujú webové stránky školy ani AIS
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Univerzita Matej Bela v Banskej Bystrici sa stala terčom kybernetického útoku. Hackeri zaútočil na infraštruktúru školy a spôsobili výpadky všetkých systémov. Podľa národného bezpečnostného úradu si školu nevybrali náhodne.

Situáciu na Univerzite Mateja Bela sleduje redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Po kybernetickom útoku nefungujú webové stránky školy, e-maily ani akademický informačný systém. Študenti sa tak aktuálne nedokážu prihlásiť na skúšky, pozrieť si výsledky ani odovzdať záverečné práce.

„Nie je to niečo, čo by sa stalo prvýkrát nejakej inštitúcii. Podľa usmernení NBÚ si nás vytipovali ako obeť. Ide o pomerne vážnu situáciu, napriek tomu, že rozsah škôd aktuálne nevieme identifikovať,“ vysvetlil rektor Univerzity Mateja Bela Vladimír Hiadlovský.

Najviac na túto situáciu doplatili študenti. Podľa informácií z univerzity ide pravdepodobne o tzv. ransomvérový útok, pri ktorom dochádza k zašifrovaniu údajov.

Odstraňovanie následkov môže trvať niekoľko týždňov

„Šifrovanie je bežná metóda ako si chránime dáta, to znamená, že my ich vieme potom odšifrovať a my máme ten kľúč. No ale tento kľúč v prípade ransomvéru majú útočníci no a používateľa alebo správcov siete či inštitúcie vydierajú a chcú od nich zaplatiť nejaké výkupné,“ vysvetlil IT špecialista Michal Reiter.

Podľa IT špecialistov môže odstraňovanie následkov takéhoto útoku trvať aj niekoľko týždňov. Univerzita má pre študentov pripravené záložné riešenie.

„Intenzívne pracujeme, aby sme v najbližších hodinách spustili alternatívnu webovú stránku, cez ktorú budeme komunikovať základné informácie smerom k študentom a uchádzačom. Zároveň veľmi intenzívne spolupracujeme na tom, aby sme postupne oživili základnú infraštruktúru,“ dodal rektor.

Podľa rektora Univerzity Mateja Bela sa podobná situácia môže zopakovať aj na ďalších verejných vysokých školách. Dôvodom sú chýbajúce financie na zlepšenie kybernetickej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny