Na hlavný obsah

USA odobrili nákup stíhačiek F-35 pre českú armádu

Stáť to bude vyše päť miliárd eur.

USA odobrili nákup stíhačiek F-35 pre českú armádu
Americká stíhačka F-35. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničia schválilo možný predaj lietadiel F-35 českej armáde za odhadovanú cenu 5,62 miliardy dolárov (asi 5,14 mld. eur). Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok (29. 6.) oznámil Pentagón.

České ministerstvo obrany s USA rokuje o obstaraní 24 týchto stíhačiek piatej generácie. Česká vláda dostane konkrétny návrh dohody na stôl do 1. októbra. Následne rozhodne o jej schválení či neschválení, uviedol rezort obrany.

„Navrhovaný predaj zlepší obranné schopnosti Českej republiky a podporí operácie NATO. Alianciu bude chrániť pred modernými hrozbami a podporí stálu prítomnosť v regióne,“ píše sa vo vyhlásení americkej agentúry pre obrannú spoluprácu. Česko podľa Pentagónu nebude mať žiadne ťažkosti so začlenením lietadiel do svojich ozbrojených síl.

České ministerstvo obrany reagovalo vyhlásením, že uvedená suma 5,62 miliardy dolárov zahŕňa aj náklady desaťročného životného cyklu stíhačiek- Predstavuje maximálny finančný rámec pre prípadné uzavretie zmluvy. Do ceny týchto typov kontraktov býva podľa českej strany štandardne zahrnutá aj dostatočná rezerva.

„Jej zmyslom je, aby vláda USA nemusela znovu žiadať o schválenie Kongres, ak by ČR v budúcnosti prípadne požadovala ďalšie vybavenie či služby. Mohlo by ísť napr. o doplnenie munície,“ vysvetlilo české ministerstvo.

Nahradiť majú švédske gripeny

„Od začiatku sme s tým počítali. Na priebehu rokovaní o obstaraní viacúčelových nadzvukových lietadiel F-35 to nič nemení. Ideme podľa plánu,“ reagovala vo štvrtkovom vyhlásení vrchná riaditeľka ekonomickej sekcie ministerstva obrany Blanka Cupáková na cenu uvedenú v americkom dokumente.

Cupáková, ktorá zároveň od začiatku vedie vyjednávací tím, v apríli povedala denníku Právo, že obstaranie amerických strojov bude stáť najmenej 100 miliárd korún (4,2 mld. eur). Samotné nové lietadlá vyjdú na 40 miliárd korún (1,7 mld. eur). Zvyšok ceny pôjde podľa jej vtedajšieho vyjadrenia do výcviku pilotov a personálu, výzbroje a prestavby čáslavského letiska.

Začať rokovania s americkou vládou o prípadnom nákupe amerických strojov odporučila armádna analýza. V nej sa uvádza, že požiadavky kladené na české letectvo po roku 2040 môžu splniť iba stroje piatej generácie. Tie by vystriedali teraz využívané švédske gripeny.

Ich jediným dostupným zástupcom je v súčasnosti práve F-35 amerického výrobcu Lockheed Martin, ktorý by spoločne so spoločnosťami Boeing a Raytheon bol hlavnými signatármi potenciálneho kontraktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet