Na hlavný obsah

V bojnickej zoo testujú medvede kontajnery na odpadky

Cieľom je vyvinúť také nádoby, do ktorých by sa voľne žijúce medvede nedostali.

Medvede hnedé, ktoré chovajú v zoologickej záhrade v Bojniciach, testujú kontajnery na odpadky. Cieľom skúšok je vyvinúť také nádoby, ktoré by človek mohol ľahko obsluhovať, ale do ktorých by sa voľne žijúce medvede nedostali a nemohli v nich zháňať ľahkú „korisť“.

Medvede rôzne zabezpečené kontajnery a koše testujú už niekoľkýkrát. Súvisí to s tým, že zákon 360 obciam na Slovensku ukladá, aby zabezpečili odpad pred medveďmi. Nešpecifikuje ale, ako to majú urobiť.

„Najdôležitejšie je, aby sa medveď do komunálneho odpadu nedostal,“ povedal Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorého úlohou je informovať verejnosť alebo predchádzať možným konfliktným situáciám medzi človekom a týmito šelmami. Testy sú pre neho zaujímavé aj kvôli sledovaniu inteligencie medveďov.

Podľa Maroša Voroniča z firmy, ktorá kontajnery odolné voči medveďom vyvíja, sú záťažové skúšky v kontrolovaných podmienkach zoologickej záhrady efektívnejšie. V prírode či na ulici totiž nejde často zaznamenať všetky situácie, ktoré sa tam dejú.

Testy sa konajú najmenej týždeň. Medvede majú dosť času, aby dokázali prípadne prísť na to, či dokážu zdolať nejakú konštrukciu alebo zábranu.

Vedúca oddelenia marketingu zbojníckej zoo Andrea Klasová pripomenula, že úlohou zoologických záhrad nie je len chov ohrozených druhov zvierat, ale aj pomoc zvieratám žijúcim vo voľnej prírode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko