Na hlavný obsah

VIDEO: Dvorský desiatkou vstupného draftu do NHL, Honzek šestnástkou

Ako prvého si vedenie Chicago Blackhawks vybralo Connora Bedarda.

VIDEO: Dvorský desiatkou vstupného draftu do NHL, Honzek šestnástkou
Dvorský a Honzek Foto: TASR/AP koláž: RTVS

Slovenskou draftovou jednotkou vstupného draftu do NHL 2023 sa stal podľa očakávaní útočník Dalibor Dvorský. Z desiateho miesta si ho vybral americký klub St. Louis Blues.

Okrem Dvorského padlo v úvodnom kole aj meno ďalšieho hráča spod Tatier. Ako druhého si Calgary Flames vybralo útočníka Samuela Honzeka. Ten svoje meno počul ako šestnásty v poradí.

Prekvapenie sa nekonalo

Prvú voľbu mali na drafte predstavitelia Chicaga Blackhawks. Tí si podľa predpokladov zvolili z prvého miesta Kanaďana Connora Bedarda.

Generačný talent má za sebou skvelý uplynulý ročník. V juniorskej WHL zaznamenal v drese Regina Pats 143 bodov v 57 stretnutiach. Darilo sa mu aj v play-off, kde mal 20 bodov v siedmich zápasoch.

Pozrite si, ako sa Bedard stal draftovou jednotkou:

Hviezdne chvíle zažil na prelome rokov na domácich MS do 20 rokov, keď svojimi 23 bodmi v siedmich dueloch pomohol Kanade vybojovať titul juniorských svetových šampiónov. V rovnakej vekovej kategórii sa tešil z najcennejšieho kovu aj v roku 2022, o rok skôr bral zlato na MS do 18 rokov.

Bedard sa stal v uplynulej sezóne hráčom roka v Canadian Hockey League (CHL), dostal aj ocenenie pre najlepšieho nováčika a najproduktívnejšieho hráča uplynulej sezóny.

Dvorský vyrovnal Mezeia a Valábika

Talentovaný center Dalibor Dvorský sa vo väčšine preddraftových rebríčkov umiestňoval v prvej desiatke. Predpoklady sa napokon naplnili, z okrúhleho desiateho miesta si ho vybralo do svojej organizácie St. Louis Blues.

Dvorský sa stal piatym najvyššie draftovaným Slovákov v histórii. Pred ním sa v prvej desiatke objavila jednotka draftu 2022 Juraj Slafkovský, dvojka rovnakého draftu Šimon Nemec, ako tretieho si v roku 2000 zvolila Mariána Gáboríka Minnesota Wild.

Ešte v roku 1992 padlo na deviatom miesto meno Róberta Petrovického, na ktorého získal práva Hartford Whalers. Čerstvo 18-ročný útočník sa tak vyrovnal obrancom Borisovi Valábikovi a Branislavovi Mezeiovi.

Pozriete si, ako draftovali Dalibora Dvorského:

Nádej slovenského hokeja hrala v uplynulej sezóne v druhej švédskej lige za tím AIK Štokholm. Dvorský nazbieral v 38 zápasoch 14 bodov za šesť gólov a osem asistencií.

Pre nasledujúcu sezónu podpísal dvojročný kontrakt s účastníkom švédskej najvyššej súťaže SHL IK Oskarshamn.

Na medzinárodnej úrovni sa mu darilo v drese slovenskej reprezentácie. Na aprílovom šampionáte do 18 rokov vo Švajčiarsku sa stal tretím najlepším strelcom turnaja a dostal sa aj do All-Star tímu.

Honzek k Ružičkovi

Slovenskou dvojkou draftovej edície 2023 sa v Nashville stal Samuel Honzek, po ktorom siahlo Calgary Flames. Trenčiansky odchovanec prišiel na rad ako šestnásty, pre Flames bol prvým výberom.

Pozriete si ako Calgary draftovalo Samuela Honzeka:

Honzek sa počas uplynulého leta rozhodol opustiť materskú Duklu Trenčín. Za svoje nové pôsobisko si vybral tím Vancouver Giants pôsobiaci v kanadskej juniorskej WHL, pretože chcel byť viac na očiach skautov.

Splniť cieľ sa mu podarilo a v preddraftových rebríčkoch postupne stúpal. Aj napriek tomu, že vinou zranenia neodohral kompletný ročník, stal sa druhým najproduktívnejším hráčom svojho mužstva. V sezóne nazbieral v 47 dueloch 24 gólov a 37 asistencií.

Honzek zaujal aj na nedávnom NHL Draft combine. Pri testovaní anaeróbnej kondície z hľadiska najvyššieho dosiahnutého silového výkonu vo wattoch na kilogram hmotnosti bol celkovo najlepší. Druhý skončil v skoku do diaľky z miesta a tretí vo vertikálnom skoku bez použitia rúk.

Vstupný draft v Nashville pokračuje druhým až siedmim kolom vo štvrtok (29. 6.) o 17.00 hod. stredoeurópskeho času.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport