Na hlavný obsah

Vo veku 89 rokov zomrel americký spisovateľ a držiteľ Pulitzerovej ceny Cormac McCarthy

Získal ju v roku 2007 za postapokalyptický román Cesta.

Vo veku 89 rokov v utorok (13. 6.) zomrel jeden z najvýznamnejších amerických spisovateľov súčasnosti Cormac McCarthy. Podľa agentúry AP to oznámilo jeho vydavateľstvo. Prozaik, dramatik a scenárista získal v roku 2007 Pulitzerovu cenu za postapokalyptický román Cesta, popularitu mu prinášali tiež filmové prepisy jeho diel.

McCarthy zomrel prirodzenou smrťou vo svojom dome v Santa Fe v Novom Mexiku, uvádza sa vo vyhlásení vydavateľstva Penguin Random House, ktoré cituje autorovho syna Johna McCarthyho.

Okrem Pulitzerovej ceny získal McCarthy tiež Národnú knižnú cenu za román Všetky krásne kone z roku 1992. Celosvetový boom literátovi zabezpečilo sfilmovanie diela Táto krajina nie je pre starých (2005), o ktorý sa zaslúžili bratia Joel a Ethan Coenovci. Novodobý western z prostredia americko-mexických hraníc dostal v roku 2008 štyri Oscary.

AP označila McCarthyho za pravdepodobne najväčšieho amerického romanopisca od čias Ernesta Hemingwaya alebo Williama Faulknera. Považujú ho tiež za kronikára modernej Ameriky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet