Na hlavný obsah

Zásahy polície na dúhovom pochode vo Viedni: Jedna trojica plánovala útok, ďalšia napadla zákazníkov reštaurácie

Pochodu sa zúčastnilo asi 300-tisíc ľudí.

Zásahy polície na dúhovom pochode vo Viedni: Jedna trojica plánovala útok, ďalšia napadla zákazníkov reštaurácie
Ilustračná snímka - Pohľad na dúhový pochod vo Viedni v roku 2022. Foto: TASR/AP

Rakúska polícia zatkla v sobotu (17. 6.) troch mladých mužov, ktorí plánovali útok na dúhový pochod za práva LGBTIQ osôb vo Viedni. Ďalšiu trojicu osôb zatkli policajti v tomto meste v sobotu večer po tom, ako zaútočila na hostí v jednej z reštaurácii. Informujú na správy agentúr AFP a APA.

Riaditeľ oddelenia pre štátnu bezpečnosť a spravodajstvo (DSN) Omar Haijawi-Pirchner povedal, že osoby vo veku 14, 17 a 20 zadržali ich ešte pred začiatkom pochodu, na ktorom sa v sobotu zúčastnilo približne 300-tisíc ľudí.

Podozriví sú podľa Haijawi-Pirchnera sympatizanti extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorí sa radikalizovali prostredníctvom internetu. Najmladší z nich je rakúsky občan čečenského pôvodu a ďalší dvaja sú tiež Rakúšania, pôvodne však pochádzajú z Bosny.

DSN o ich plánoch vedelo už vopred, pozorne ich sledovalo a pri domových prehliadkach vo Viedni a meste St. Pölten v sobotu našlo dôkazový materiál vrátane zbraní. Prokuratúra v St. Pöltene následne nariadila ich zatknutie.

Rakúska polícia zatkla aj trojicu mužov, ktorí v sobotu okolo 21.45 h zaútočili na hostí v jednej reštaurácií vo viedenskej štvrti Favoriten. Boli vyzbrojení železnými tyčami a nožmi. Zadržaní muži vo veku 21 až 44 rokov sú tureckí občania. Polícia uviedla, že dve osoby utrpeli pri útoku zranenia a previezli ich do nemocnice.

Trojicu zatkli príslušníci špeciálnej jednotky viedenskej polície. Útočníci tvrdili, že boli sami obeťou útoku a konali v sebaobrane. Vyšetrovanie prípadu pokračuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet