Na hlavný obsah

Český dôchodkový účet krváca. Bez reformy hrozí, že štát nebude môcť seniorom vyplácať sumy na súčasnej úrovni

Na tretí pilier však Česko nemá čas.

Český dôchodkový účet krváca. Bez reformy hrozí, že štát nebude môcť seniorom vyplácať sumy na súčasnej úrovni
Ilustračná snímka dôchodkyne. Foto: RTVS

Česko sa v prípade dôchodkovej reformy nevydá slovenskou cestou. Na tretí pilier nemá čas. Priemerný Čech aktuálne poberá dôchodok 850 eur. Bez reformy hrozí, že takúto sumu nebudú môcť vyplácať ďalším dôchodcom. Po novom sa má zmeniť vek odchodu do dôchodku či spôsob navyšovania penzií.

Český dôchodkový účet krváca. Dlh na ňom atakuje jednu miliardu eur. Príjmy do neho nestíhajú pokryť výdavky na výplatu dôchodkov pre 2,4 milióna seniorov. Bez zmien systém nedá udržať, preto Fialov kabinet prichádza s dôchodkovou reformou.

„Cieľom je, aby bol dôchodkový systém v strednodobom horizonte stabilný a bude nám schopná garantovať dôchodky aj pre deti a vnúčatá súčasných starobných dôchodcov,“ priblížil český minister práce Marián Jurečka.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Od septembra sa rast dôchodkov spomalí, sprísnia sa i pravidlá pre odchod do predčasného dôchodku. Zmení sa systém mimoriadnych valorizácií naviazaných na infláciu, ktorý motivoval stať sa penzistkou pani Miladu.

„Zostáva mi rok do dôchodku, tak som si povedala, že namiesto stresu z práce, je lepšie odísť do predčasného dôchodku. Navyše, je to výhodné z dôvodu mimoriadnych valorizácií v tomto roku,“ uviedla žiadateľka o predčasný dôchodok pani Milada.

Podobných žiadateľov bolo len za posledný štvrťrok viac ako 120-tisíc. Enormný záujem úrady zaskočil, nestíhali a začiatkom leta bolo viac ako 22-tisíc ľudí bez priznanej penzie. Zmeny kvitujú ekonómovia i odborníci.

„Minister prináša návrh, ktorý má mnoho permanentných zmien, ktoré sú malé, dosah na jednotlivcov nie je nijako dramatický, ale ako súbor predstavujú veľký balík peňazí, ktorý má ambíciu systém do budúcna stabilizovať, nie, aby bol na nule. To už nie je možné, al to to možné urobiť tak, aby dôchodkový systém bol v malej strate, ktorú vieme pokryť z iných zdrojov úplne zodpovedne,“ vysvetlil šéfredaktor portálu Českédůchody.cz David Budai.

Tretí pilier je nereálny

Minister priznáva že tretí pilier v Česku reálny nie je. Upravovať sa bude ale dôchodkový vek. „My vnímame, že Česko už prešvihlo niekoľko dobrých príležitostí, keď mohla urobiť odvážnejšiu dôchodkovú reformu, tie dosahy by neboli tak zásadné. ale rozložené viac v čase. Dnes sme v situácii, kedy to robíme za minútu dvanásť,“ dodal Jurečka.

Zlomovým v Česku bude rok 2030, kedy do dôchodku zamieri generácia tzv. Husákových detí. Politici tušia, že ekonomický nápor na systém bez dôchodkovej reformy, bude neúnosný. Aj preto sa pokúšajú po 20 rokoch nájsť podporu a zhodu naprieč celým politickým spektrom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet