Na hlavný obsah

Uvažujete o odchode do predčasného dôchodku? Podmienky pre žiadateľov sa menia

Zmeny súvisia s nárastom sumy životného minima.

Uvažujete o odchode do predčasného dôchodku? Podmienky pre žiadateľov sa menia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od júla sa zmenili podmienky pre odchod do predčasného dôchodku. Ak Sociálna poisťovňa vypočíta žiadateľovi sumu nižšiu ako 430 eur, nemôže odísť do predčasnej penzie. Zmeny súvisia s nárastom sumy životného minima.

Každému, kto požiada o odchod do predčasného dôchodku, musí najskôr Sociálna poisťovňa vypočítať jeho výšku. Do júla bola hranica na priznanie penzie približne 375 eur. Po novom sa zvýšila na niečo vyše 430 eur.

„Ak by to bola nižšia suma, tak predčasný dôchodok nedostane vôbec a musí si počkať možno na nejakú neskoršiu dobu, keď mu to bude vychádzať lepšie,“ ozrejmil expert na sociálne zabezpečenie, dane, odvody a mzdy Jozef Mihál.

Žiadateľom môže podľa odborníka pomôcť, že predčasné dôchodky, aj tie novopriznané, sa tento rok už dvakrát valorizovali, a to v januári a júli.

Vyplácaniu predčasných dôchodkov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Pretože o to skôr vďaka tej valorizácii tú požadovanú sumu – 430 eur dosiahnu. Myslím si, že nesplnenie tohto kritériá sa nebude týkať veľa ľudí,“ uviedol Mihál.

Do predčasného dôchodku u nás najčastejšie odchádzajú ľudia, ktorí tesne pred dovŕšením dôchodkového veku prídu o prácu. V súčasnosti ho Sociálna poisťovňa vypláca takmer 14-tisíc občanom.

Žiadateľka, ktorú RTVS oslovila, síce neprišla o prácu, ale súčasné podmienky považuje za výhodné.

„Vzhľadom na vek a vzhľadom na tú pracovnú vyťaženosť, ktorú mám, tak vlastne som to posúdila, že teraz je ten správny čas,“ tvrdí jedna zo žiadateliek o predčasný dôchodok.

Krátenie penzií

Ekonómovia varujú, aby žiadatelia nezabúdali na krátenie penzií. Ak občan odíde do predčasného dôchodku, tak sa mu bude penzia krátiť o pol percenta za každý mesiac.

Žiadateľka o predčasný dôchodok si uvedomuje, že penzia sa jej zníži. Vďaka dvom predchádzajúcim valorizáciám sa jej to podľa nej stále oplatí.

„Zatiaľ je to len predbežné, na základe toho, že som požiadala Sociálnu poisťovňu, aby mi povedala priebežnú výšku dôchodku. Tak vyzerá to, že by sa mi to malo oplatiť, nepôjde ani o podstatné navýšenie, ale by sa to malo tak ako keby vyrovnať,“ tvrdí.

Do penzie sa dá ísť skôr aj po splnení podmienky – 40 odpracovaných rokov. „Tam je to krátenie výhodnejšie, za každých 30 chýbajúcich dní do dosiahnutia dôchodkového veku je krátenie o 0,3 percenta,“ priblížil Mihál.

„Poviete si, že je to len 3,6 percenta ročne. To znamená, že ak odíde, čo ja viem, päť rokov pred dovŕšením zákonného dôchodkového veku, tá pokuta sa zvýši na 28 a pol percenta natrvalo,“ upozorňuje expert na dôchodky a investície z plánu obnovy Ján Šebo.

Priemerná výška predčasného starobného dôchodku je u nás približne 600 eur mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko