Na hlavný obsah

Boj o skládku v okrese Námestovo sa skončil. Musia ju zavrieť, aj napriek nesúhlasu starostov

Podľa rezortu životného prostredia nespĺňa požiadavky EÚ.

Boj o skládku v okrese Námestovo sa skončil. Musia ju zavrieť, aj napriek nesúhlasu starostov
Skládku v Námestove musia zavrieť, aj keď s tým starostovia nesúhlasili. Foto: RTVS

Boj o skládku odpadu v okrese Námestovo sa skončil. Musia ju zavrieť, aj keď s tým starostovia nesúhlasili. Obciam tak narástli náklady na prepravu odpadu do iných okresov. Podľa ministerstva životného prostredia skládka nespĺňa požiadavky európskej únie.

Komunálny odpad museli prestať vyvážať na skládku v Námestove ešte minulý rok. A to aj napriek tomu, že nie je naplnená na maximum. Využívať ju mohli ešte minimálne ďalších 5 rokov.

Zatvorenej skládke odpadu sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Daná skládka nebola vybudovaná v súlade s vtedy platnou legislatívou. na základe toho je nevyhnutné skládku rekultivovať a uzavrieť do konca roku 2024,“ povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Odpad na ňu vyvážalo približne osem oravských obcí. Starostovia so zatvorením skládky nesúhlasia.

“Pred niekoľkými rokmi sa realizoval projekt kde došlo k zlepšeniu technických parametrov skládky, aby vyhovovala normám, ktoré mal a my sme stále toho názoru, že normy spĺňa a že mala zostať zachovaná,“ ozrejmil starosta Oravskej Polhory Michal Strnál.

Vznikne z nej zelený kopec

Starajú sa o ňu technické služby v Námestove. Mesto už vysúťažilo dodávateľa, ktorý bude skládku rekultivovať. Na odpad navozia vrstvy zeminy a nepriepustného materiálu. Vo výsledku vznikne zelený kopec. Odpadky teraz vyvážajú na Kysuce. Trasa sa im predĺžila o približne 150 kilometrov.

“Toto nám zvýšilo viac ako dvojnásobne tieto náklady. To znamená, že keď sme predtým mali skládkovanie na úrovni nejakých 70 až 75 eur za tonu bez DPH, tak dnes sme na úrovni 160 eur bez DPH, to už je teda poriadny nárast,“ dodal Strnál.

Podľa rezortu životného prostredia by neuzavretie skládky ohrozilo zdravie ľudí.

“Táto legislatíva chráni predovšetkým životné prostredie a chráni aj zdravie ľudí, čo žijú v danom regiónu. Existujú štúdie, ktoré to preukazujú, že v blízkosti aj legálnych skládok je zvýšený výskyt respiračných ochorení,“ spresnil Ferenčák.

Za neuzavretie skládky v Považskom Chlmci už Slovensko zaplatilo pokuty vyše tri milióny eur. Súdny dvor Európskej únie odsúdil Slovensko na jednorazovú pokutu milión eur a každodennú pokutu 5-tisíc eur až do uzatvorenia skládky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny