Na hlavný obsah

Debata o počte medveďov na Slovensku: Vedci tvrdia, že ich je približne rovnako ako pred ôsmimi rokmi, politici majú iné počty

Podľa pražskej univerzity žije na Slovensku 1 056 medveďov.

Na Slovensku žije 1 056 medveďov. Ide o aktuálne najpresnejšie počty, ku ktorým dospeli vedci z Karlovej univerzity v Prahe. Vysvetľujú, že použili štandardné postupy, aké sa používajú aj v iných vedeckých štúdiách. Viacerí politici však prezentujú vlastné čísla.

Priamo to, či sú medvede na Slovensku premnožené, českí vedci neskúmali. Ak však porovnáme ich výsledok s poslednými štatistikami spred ôsmich rokov, keď sa u nás potvrdilo 1 250 medveďov, ich populácia nenarástla. No politici to vidia inak.

„Tých medveďov je tu tritisíc! To vám každý odborník povie, že tých medveďov je tu tritisíc a keď s tým nič nebudeme robiť, bude ich tu päťtisíc,“ tvrdí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Počtu medveďov na Slovensku sa v reportáži venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

„To čo vy tu hovoríte o tisíc o dvetisíc medveďoch? To číslo sme dávno prekročili,“ dodáva poslanec Miroslav Suja.

„Reálny stav je taký, že či chceme alebo nechceme, tak ten medveď na Slovensku je premnožený,“ hovorí poslanec Richard Takáč (Smer-SD).

“ Premnoženie je problematické. V potravinovej pyramíde nemajú nad sebou ďalší prvok, takže ich populácia je iba samoregulačná, tá hustota môže rásť iba obmedzene,“ upozorňuje zoológ, biológ a ekológ na Karlovej univerzite v Prahe Pavel Hulva.

Lesníci tvrdia, že medveďov je viac

Vlastné počty majú aj štátni lesníci. Sú zložené z posledných štatistík v roku 2014, z odhadovaných ročných prírastkov, a z vizuálneho sčítania medveďov poľovníkmi.

„V rámci poľovníckej štatistiky bolo za rok 2022 vykázaných 3 160 jedincov, k čomu sa po zhodnotení všetkých dostupných ukazovateľov prikláňa aj náš odborný odhad 2 500 – 3 200 kusov,“ píše sa v stanovisku Národného lesníckeho centra.

Pavel Hulva tvrdí, že štatistiky poľovníkov bývajú nepresné. Zvyknú napríklad započítavať rovnakých jedincov. Dohady o veľkosti populácie prehlušili podľa neho tú najdôležitejšiu správu v ich štúdii. A síce, koľko medveďov sa u nás aktívne rozmnožuje.

“ No a tu sa dá konštatovať že vlastne tie slovenské medvede geneticky strácajú variabilitu, ako keby mala 250 jedincov,“ konštatuje Hulva.

Podľa viacerých odborníkov ide o výsledok intenzívneho lovu z minulosti aj výstavbu diaľnic a obydlí, ktorá medvede od seba oddelila. Zdravá populácia pritom potrebuje na rozmnožovanie aspoň tisíc jedincov. Aj to je dôvod, prečo chce rezort životného prostredia likvidovať iba problémové medvede v blízkosti ľudí.

„Ja sa takisto nebudem vyjadrovať k tej Karlovej univerzite, lebo je to jeden paškvil! Je to jeden paškvil ktorý proste stál kopec peňazí a je to nezmysel,“ zdôraznil Kollár.

„Univerzita Karlova je jedna z najrenomovanejších v regióne,“ upozornil minister životného prostredia Milan Chrenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko