Na hlavný obsah

Europarlament tesne schválil sporný návrh na obnovu prírody. Poľnohospodári sa proti nemu búria

Za kľúčovú súčasť enviropolitiky EÚ hlasovalo 336 poslancov.

Europarlament tesne schválil sporný návrh na obnovu prírody. Poľnohospodári sa proti nemu búria
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Európsky parlament v stredu (12. 7.) po nezvyčajne tesnom hlasovaní podporil návrh na obnovu prírody na územiach dotknutých ľudskou činnosťou.

Za kľúčovú súčasť environmentálnej politiky Európskej únie hlasovalo 336 poslancov, väčšinou z ľavicových skupín či liberálov. Proti sa postavilo 300 zástupcov pravicových frakcií vrátane väčšiny najpočetnejších ľudovcov. Europoslanci teraz začnú o konečnej podobe pravidiel rokovať s členskými štátmi.

Európske krajiny hlavne v súvislosti s intenzívnym poľnohospodárstvom, odlesňovaním a rozširovaním mestských plôch prichádzajú o množstvo druhov rastlín a živočíchov. Podľa odhadov expertov hrozí vymretie až milión druhov. Európska komisia (EK) preto vlani navrhla normu, ktorú vítajú ochrancovia prírody, avšak poľnohospodári ju kritizujú.

EÚ by na jej základe mala na pätine suchozemských a vodných plôch zaviesť opatrenia na obnovu prírodných ekosystémov. Pravidlá počítajú s obnovou desiatok tisíc kilometrov riečnych korýt, rozširovaním mestskej zelene alebo zakladaním remízok či plôch na zadržiavanie vody na časti poľnohospodárskych plôch.

„Zdravá príroda je naše najcennejšie bohatstvo. Čistí nám vzduch a vodu, mierni extrémne horúčavy, záplavy i požiare. Je naším najväčším spojencom v boji proti zmene klímy,“ vymenoval niektoré argumenty zástancov zákona pirátsky europoslanec Mikuláš Peksa z frakcie európskych zelených.

Komplikácia pre farmárov

Zástancovia i odporcovia normy viedli v posledných dňoch nevídane intenzívnu kampaň a vzájomne sa obviňovali z politizácie témy ochrany prírody pre blížiace sa európske voľby.

„Brutálne zasahuje do kompetencií členských štátov a vytvára nekryté náklady,“ kritizoval normu občiansky demokrat Alexander Vondra z politickej skupiny konzervatívcov.

Medzi najväčších odporcov návrhu patril nemecký šéf najsilnejšej ľudovej frakcie Manfred Weber, podľa ktorého návrh v súčasnej podobe neúnosne skomplikuje život poľnohospodárom, ktorí sa už tak stretávajú s vysokými nákladmi a problémami s odbytom. Časť českých poslancov z jeho skupiny však návrh podporila.

„S obnovou prírody nemôžeme strácať čas. Napríklad opeľovači nám veľmi rýchlo miznú,“ povedal europoslanec za STAN Stanislav Polčák. Rovnako ako časť jeho kolegov tvrdí, že navrhnuté pravidlá neohrozia poľnohospodársku produkciu, ale naopak prispejú k tomu, aby bolo potravín aj naďalej dosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika