Na hlavný obsah

Farmári sa búria proti novému zákonu. Tvrdia, že zapríčiní vyľudnenie vidieka

Protestovali pred Európskym parlamentom.

Farmári sa búria proti novému zákonu. Tvrdia, že zapríčiní vyľudnenie vidieka
Európski farmári protestujú pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: RTVS

Európski farmári tvrdia, že nový zákon o obnove prírody spôsobí, že z vidieka sa vytratí život. Protestom pred europarlamentom vyjadrili svoje odmietavé stanovisko k jeho zneniu. Europoslanci budú o zákone hlasovať v stredu (12. 7.). Jednoznačnú podporu medzi nimi nemá.

Zákon o obnove prírody, ktorý pripravila Európska komisia, má napríklad zavodňovaním vysušených rašelinísk či zalesňovaním lesov zachrániť ekosystémy pred kolapsom. Farmári tvrdia, že v tejto podobe priamo ohrozí poľnohospodárstvo v Európe.

„Naši poľnohospodári – ani európski, ani slovenskí – nechcú pestovať buriny, nechcú pestovať invázne druhy rastlín a nechcú pestovať samonálety drevín. Chcú hospodáriť na pôde,“ vysvetlil výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Stovky farmárov z celej Európskej únie chceli protestom pred Európskym parlamentom europoslancom odkázať, že schválenie zákona bude pre nich likvidačné. „Zamestnanosti sa to môže dotknúť, ako aj na našom chove, takisto aj dodávateľských reťazcov,“ uviedol farmár Tomáš Volkan.

Novému európskemu zákonu, ktorý farmári kritizujú, sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Martin Hílek:

Rozdielne postoje europoslancov

Zákon o obnove prírody nemá medzi europoslancami jednoznačnú podporu. Časť z nich sa obáva, že nové požiadavky na farmárov sa negatívne odzrkadlia na cenách agrokomodít.

„Nepodporujem žiadne znižovanie a zužovanie poľnohospodárskej pôdy, ktoré by malo neblahé následky nielen na ich hospodárenie, ale predovšetkým na ceny potravín,“ povedal slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Naopak, zástancovia zákona tvrdia, že zabezpečiť potravinovú bezpečnosť v podmienkach klimatickej krízy sa dá jedine záchranou biodiverzity.

„Bez obnovy ekosystémov, bez obnovy biodiverzity, bez obnovy ekosystémových služieb, farmárstvo, lesníctvo, rybárstvo klimatickú krízu neprežijú. Nedajú to, skolabujú, práve tomuto sa snažíme zabrániť,“ myslí si ďalší z europoslancov Michal Wiezik.

Analytici očakávajú, že hlasovanie o zákone o obnove prírody bude mimoriadne tesné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika