Na hlavný obsah

Európska únia chce zvýšiť podiel čipov vyrobených v členských krajinách na dvojnásobok, schválila nové pravidlá

V súčasnosti tvorí len desať percent svetovej produkcie.

Európska únia chce zvýšiť podiel čipov vyrobených v členských krajinách na dvojnásobok, schválila nové pravidlá
Ilustračná snímka výroby čipu. Foto: RTVS

Európska únia schválila nové pravidlá na podporu výroby polovodičov. Sú kľúčovým komponentom pre moderné technológie. Podiel čipov vyrobených v členských krajinách tvorí len desať percent svetovej produkcie. Európska únia ho chce zvýšiť na dvojnásobok.

Do podpory výskumu a výroby čipov chce Európska únia v nasledujúcich rokoch naliať vyše 43 miliárd eur. Väčšia časť má pochádzať zo súkromných zdrojov, z európskeho rozpočtu Brusel vyhradí 3 miliardy.

„Tam je veľké riziko, že keď budeme zvyšovanie odolnosti merať cez počet obdarených firiem, tak sa nám môže stať, že dosiahneme veľký počet obdarených firiem a nezvýši sa nám odolnosť,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca.

Niektorí europoslanci tvrdia, že v porovnaní s konkurenciou, je to len zlomok. Len výstavba jednej novej továrne stojí niekoľko miliárd eur. Na zníženie závislosti od dovozu čipov predovšetkým z Ázie, ich bude potrebných viac.

„Keď to porovnám napríklad s investíciami v Spojených štátoch, ktorí na komplexné riešenie dávajú 400 miliárd, no tak je to desatina. To znamená, že keď chceme byť naozaj konkurencieschopní, tak si povedzme, že ak je toto tá oblasť, tak potom musíme do nej dať viacej finančných zdrojov,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Únia chce predísť výpadkom

Podporou vlastnej výroby chce Únia predísť výpadkom, s ktorým sa závody stretli po pandémii covidu. To utlmilo nielen európske automobilky, ale aj výrobu zelených technológií.

Podľa Bruselu však treba znížiť aj závislosť od dovozu surovín. To by mohol byť pre Úniu problém. Väčšina surovín pochádza z Číny, ktorá už obmedzila vývoz gália a germánia.

„My si schválime zákon, kde chceme schváliť výrobu čipov. No na druhej strane nemáme kritické suroviny na to, aby sme tento zákon dokázali naplniť. Myslím si, že sme sa do tejto situácie dostali sami, vlastnou vinou. Mali sme dávnejšie riešiť to, že naša závislosť na totalitných režimoch – na Číne, ktorá využíva svoju dominanciu, tvorí naozaj hrozbou pre naše hospodárstvo,“ povedala europoslankyňa Miriam Lexmann

To by mali odvrátiť partnerstvá so spoľahlivými dodávateľmi kritických surovín z iných častí sveta, najmä z Austrálie, Južnej Ameriky či z afrických krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet